2Binsite Artikel Website
Image default
Onderwijs

De vele taken van een accountmanager

Als je erover denkt om accountmanager te worden is het verstandig om je in te lezen in de functieomschrijving accountmanager. Er is altijd veel vraag naar deze functie. Wanneer je een opleiding tot accountmanager hebt afgerond dan zijn er volop mogelijkheden om aan de slag te gaan. In het kort is een accountmanager het aanspreekpunt voor een aantal klanten van een bedrijf of organisatie. Je zorgt ervoor dat klanten tevreden zijn en dat blijven. Wanneer een klant een probleem heeft dan klopt hij of zij als eerste aan bij de toegewezen accountmanager. Als het goed is weet de accountmanager al erg veel over de klanten waarvoor hij verantwoordelijk is.

De verantwoordelijkheden van een accountmanager

Een accountmanager beheert een aantal klanten. Dat heeft heel wat om het lijf. Je denkt met klanten mee en geeft ze advies. Dat houdt ook in dat je problemen aan ziet komen. Als het goed is heb jij specialistische kennis die een klant niet heeft. Dat kan bijvoorbeeld zijn over producten die door het bedrijf waarvoor je werkt verkocht worden. Samen met de klant zorg jij ervoor dat jullie allebei het beste uit de zakelijke relatie naar boven halen. Meestal ben je al vanaf het begin betrokken met het beheren van een bepaalde klant. Daardoor ken je hun eisen goed en weet je wat de doelstellingen zijn van het bedrijf of de organisatie die ze vertegenwoordigen.

De vaardigheden van een accountmanager

Een accountmanager is altijd vriendelijk en klantgericht. Daarnaast kun je gestructureerd werken en heb je oog voor de commerciële doelstellingen waar je voor werkt. Omdat je ook presentatie moet geven en nieuwe klanten moet kunnen werven moet je overtuigend overkomen. Natuurlijk ben je een expert op het gebied van het onderhouden van zakelijke relaties. Daarbovenop ben je in staat om het netwerk uit te breiden en interessante nieuwe klanten voor je bedrijf binnen te halen.