2Binsite Artikel Website
Image default
Mode en Kleding

Het ontstaan van fast fashion

Om te begrijpen hoe fast fashion is ontstaan, moeten we een klein beetje terugspoelen. Voor de jaren 1800 was het allemaal slow fashion. Je moest je eigen materialen, zoals wol of leer, zelf maken, voorbereiden, weven en dan de kleren maken.

De Industriële Revolutie introduceerde nieuwe technologie, zoals de naaimachine. Kleding werd makkelijker, sneller en goedkoper te maken. Er ontstonden kleermakerijen voor de middenklasse.

Veel van deze kleermakerijen maakten gebruik van teams van kledingwerkers of thuiswerkers. Het was rond deze tijd dat er sweatshops ontstonden, samen met een aantal bekende veiligheidskwesties. De eerste grote ramp in de kledingfabriek was toen er in 1911 brand uitbrak in de New Yorkse Triangle Shirtwaist fabriek. De brand eiste het leven van 146 kledingwerkers, waaronder veel jonge, vrouwelijke immigranten.

In de jaren zestig en zeventig creëerden jonge mensen nieuwe trends en werd kleding een vorm van persoonlijke expressie, maar er was nog steeds een onderscheid tussen high fashion en high street.

Eind jaren negentig en 2000 bereikte de low-cost mode haar hoogtepunt. Het online winkelen nam een hoge vlucht en snelle modewinkels als H&M, Zara en Topshop namen de high street over. Deze merken namen de looks en designelementen van de topmodehuizen over en reproduceren deze snel en goedkoop. Nu iedereen op elk gewenst moment kan shoppen voor on-trend kleding, is het gemakkelijk te begrijpen hoe het fenomeen aanslaat.

Wil jij hier niet aan bijdragen en heb je liever biologische kleding die niet door kinderen is gemaakt of in slechte omstandigheden? Kijk dan eens in de eerlijke kleding webshop van ADUH en vindt de leukste ontwerpen die zorgvuldig en verantwoord zijn gemaakt.

https://aduh.shop/