2Binsite Artikel Website
Image default
Huishoudelijk

Het reinigen van een tapijt vergt tijd en kennis

 

Een tapijt schoonmaken is een specialistische klus en behoort niet tot de meest makkelijkste klusjes. Naast tapijt reinigen is het reinigen in het algemeen van verschillende soorten bekleding van gordijnen, meubels (zoals eikenhouten eettafels) en stoelen niet makkelijk. Gelukkig komt het niet vaak voor dat er een grondige schoonmaak noodzakelijk is en blijft het bij stofzuigen en af en toe en kleine vlek verwijderen. Helaas gebeuren er ook grotere ongelukken of zijn er vlekken ontstaan die erg lastig te verwijderen zijn. Daarnaast kan door veel gebruik de stof snel muf gaan ruiken en kan er veel stof zijn opgeslagen in het materiaal. Hoe langer je wacht met de schoonmaak hiervan hoe zichtbaarder ook dit vuil zal gaan worden. Naast tapijt reiniging thuis, is het natuurlijk ook van belang om op scholen, kantoren en op tal van andere meer openbare plekken een schone uitstraling te bieden. Zeker op deze plekken is er namelijk sprake van stof en vuiligheid wanneer de schoonmaak niet grondig genoeg is of te lang uitblijft.

Professioneel tapijt reinigen

Veel mensen denken dat een tapijt schoonmaken al gedaan is met af en toe stofzuigen en soms eens met een lauwwarm sopje aan de slag te gaan. Hiermee houdt je hoogstens optisch schoon, maar uiteindelijk pak je alleen het oppervlakte aan. Om een tapijt reiniging echt effectief te laten zijn, dien je gebruik te maken van professionele apparatuur, reinigingsmiddelen en uiteraard gepast methodes die aansluiten bij het materiaal. Voor een goede reiniging van het oppervlakte kan gebruik worden gemaakt van een reinigingsmiddel dat vervolgens wordt behandeld met een schrobmachine. De pad die op dit apparaat zit is van microvezel en neemt het losgeweekte vuil op. Deze manier is snel, niet lawaaierig en relatief goedkoop. Nadeel is wel dat deze methode niet tot in de diepte reinigt.

Een andere methode bij een tapijt schoonmaken is meer gericht om ook het diepere vuil te verwijderen. Deze methode zorgt ervoor dat het tapijt of vloerbedekking een volledig nieuw uiterlijk krijgt. Met behulp van veel waterdruk, de juiste temperatuur en het vacuüm werken zorg je ervoor dat al het vuil dat diep in de vezel zit wordt verwijderd. Belangrijk bij deze laatste methode is dat je werkt met voldoende druk en de juiste hoeveelheid shampoo. Een expert op het gebied van tapijt reinigen is daarom belangrijk.