2Binsite Artikel Website
Image default
Gezondheid

Samenwerking tussen opticien en audicien: een meerwaarde?

Op meerdere plekken in Nederland werken opticien en audiciens samen in dezelfde zaak. Vaak wordt dan de vraag gesteld wat de meerwaarde is van zo’n samenwerking. Als je er over nadenkt is het op het eerste gezicht ook helemaal geen gekke gedachte. Beide beroepen hebben te maken met de gezondheidszorg, beide beroepen worden uitgevoerd in een winkel waar (doorgaans wat oudere) klanten geadviseerd worden over wel of niet nodig hebben van een bril of gehoorapparaat.

Zakelijke voordelen voor opticien en audicien

Ben je zelf een opticien? En twijfel je over een mogelijke samenwerking of fusie? Dan kun je er op zakelijk gebied in ieder geval enkele voordelen uithalen:

  • In plaats van twee winkels hebben jullie voldoende aan één winkel. De huur kun je delen en dat scheelt in de kosten.
  • Ook op het gebied van verzekeringen kun je waarschijnlijk het een en ander combineren. Zeker omdat beide beroepen in ongeveer dezelfde branche actief zijn.

Door een samenwerking op poten te zetten kun je dus geld besparen en vaak kan je elkaar ook op het gebied van kennis nog verschillende zaken bijbrengen. Ook kun je bijvoorbeeld een vacaturebank delen, zodat je via vacatures sneller medewerkers kan vinden. Door samen te werken met elkaar word je als opticien of audicien dikwijls ook interessanter voor klanten. Zij kunnen in één winkel immers bij zowel een opticien én een audicien terecht. Dat scheelt hen ook tijd en geld.

Mitsen en maren

Toch is het niet direct vanzelfsprekend dat een fusie tussen een optiek specialist en een audicien direct zijn vruchten afwerpt. Er zijn natuurlijk een aantal mitsen en maren. Zo hebben mensen voor een bril of een gehoorapparaat dikwijls verschillende koopmotieven en daardoor ook andere koopmomenten. Een bril is doorgaans een modeartikel, waar hoortoestellen dat niet zijn. Natuurlijk zijn er ook brillen met een ingebouwd hoorapparaat, maar die zijn erg schaars. Kortom: een samenwerking kan lucratief zijn, maar bedenk je vooraf goed hoe je verwacht extra omzet te genereren.