2Binsite Artikel Website
Image default
Gezondheid

Pijnklachten door een beknelde zenuw in de rug met uitstraling naar het been

Pijnklachten door een beknelde zenuw in de rug met uitstraling naar het been kunnen erg vervelend zijn. Deze aandoening wordt ook wel een hernia of ischias genoemd. Het kan zich uiten in verschillende symptomen, zoals een scherpe pijn die uitstraalt naar het been, gevoelloosheid of tintelingen in de benen of voeten en soms zelfs zwakte in de spieren.

De oorzaak van een beknelde zenuw kan verschillen. Meestal ontstaat het door een tussenwervelschijf die uitpuilt en tegen de zenuw aan drukt. Dit kan komen door overbelasting, een verkeerde houding of een ongeval. Ook kan het voorkomen bij mensen die veel zitten of een zittend beroep hebben.

Het is belangrijk om bij deze klachten tijdig een fysiotherapeut te raadplegen. De fysiotherapeut kan samen met de patiënt kijken naar de oorzaak van de beknelde zenuw en hoe dit het beste behandeld kan worden.

In de meeste gevallen zal de fysiotherapeut starten met het verminderen van de pijnklachten. Dit kan onder andere door het toepassen van dry needling of door het geven van massage en oefeningen. Ook kan er een oefenprogramma opgesteld worden om de rugspieren te versterken.

Daarnaast zal de fysiotherapeut de patiënt begeleiden bij het aanpassen van zijn of haar houding en het aanleren van een goede til- en buktechniek. Dit om herhaling van de klachten te voorkomen.

In sommige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld als de klachten niet afnemen en/of de zenuw bekneld blijft. De fysiotherapeut zal ook in dat geval betrokken blijven bij de revalidatie.

Het is belangrijk om bij het vermoeden van een beknelde zenuw tijdig actie te ondernemen. Blijf niet te lang doorlopen met de klachten, want dit kan de situatie alleen maar verergeren. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de pijnklachten en het herstellen van de beknelde zenuw.

Samenvattend is een beknelde zenuw in de rug met uitstraling naar het been een vervelende aandoening. Het kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals pijn, gevoelloosheid of tintelingen in de benen of voeten. Bij deze klachten is het raadzaam om een fysiotherapeut te raadplegen. Deze kan helpen bij het verminderen van de pijnklachten en het herstellen van de beknelde zenuw. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen om verdere klachten te voorkomen.

Lees hier het volledige blog over pijnklachten bij een beknelde zenuw in de rug met uitstraling naar het been.

 

https://www.fysiotherapievandervegt.nl