2Binsite Artikel Website
Image default
Geschenken

Waar komen trofeeën en sportprijzen vandaan?

De mensheid is al eeuwenlang in de ban van trofeeën. Ooit begonnen als oorlogsbuit, wat nog steeds terug te zien is in de vormgeving van moderne trofeeën, maar door de jaren heen zijn we trofeeën uit gaan reiken en verzamelen om andere redenen. Een sportprestatie, maatschappelijke inzet, jachttrofeeën, we hebben voor vrijwel ieder evenement trofeeën en sportprijzen bedacht.  Maar waarom hechten we zoveel waarde aan trofeeën? Ze hebben geen praktisch nut en nauwelijks geldelijke waarde. In dit artikel lees je meer over de populariteit van sportprijzen en waar deze voorliefde vandaan komt.

Van trofeeën in de oudheid tot hedendaagse bekende sportprijzen

Sommige mensen denken dat sportprijzen ontstaan zijn ten tijde van de Olympische Spelen in het Oude Griekenland. Winnaars kregen weliswaar een prijs maar dat was vaak een laurierkrans en een kruik met olie. Hier is wel de symboliek mee begonnen die we vandaag de dag nog steeds toekennen aan sportprijzen.

Ook de Romeinen beloonden moed, inzet en discipline op het slagveld en in de arena. Deze beloning was echter veel praktischer, de winnaar kreeg meestal een geldbedrag.

Pas eind 17e eeuw komen we de gouden sportbeker en medailles tegen die we vandaag de dag kennen. De Kyp Cup was wellicht de eerste ‘moderne’ trofee die in de geschiedenisboeken is opgenomen en werd uitgereikt tijdens de paardenrennen in Engeland.

Verschillende typen prijzen

De meeste sportprijzen zijn nog steeds replica’s die de achtergrond van trofeeën als oorlogsbuit weerspiegelen. De medailles die je kunt bestellen lijken vaak op de bronzen, zilveren en gouden munten van vroeger. Sportbekers lijken op de rijkversierde kelken die uit kloosters, kerken en andere religieuze instanties geroofd werden. Anders dan vroeger, zijn sportprijzen tegenwoordig veel goedkoper. Dat komt door de massaproductie van kunststof sportprijzen. Zo kun je tegenwoordig al een medaille kopen vanaf een paar cent. Ben je op zoek naar prijzen met een andere uitstraling? Dan zijn er talloze beeldjes, awards en stenen bustes te bestellen.

Gerelateerde artikelen

Sieraden Webshop

Bol.com Kortingscode, krijg tot wel 20% korting!

Drinkfles bedrukken

Videogastenboek

De leukste kraamcadeau tips