2Binsite Artikel Website
Image default
Financieel

Binaire opties en cfd’s op de schop

Binnenkort wordt het maken van reclame voor een binaire optie- of CFD broker niet meer toegestaan. Dit is het gevolg van een maatregel die onlangs door Minister Dijsselbloem genomen werd. Met deze maatregel bereid Dijsselbloem zich voor op nieuwe aankomende regels van Europa met betrekking op risicovolle beleggingsproducten.

 

Risicovolle beleggingsproducten

Binaire opties en CFD’s zijn zogenaamde risicovolle beleggingsproducten. Toch stoort de AFM zich het meest aan de handel in binaire opties. Binaire opties horen volgens de Nederlandse waakhond thuis in de gokwereld en niet in de beleggingswereld. Dit komt doordat binaire opties met een looptijd van vaak maar 60 seconden, niet echt beleggingen genoemd kunnen worden, ook al worden verschillende analyse tools aangeboden waarmee het winnen bevorderd kan worden. Zo wordt bijvoorbeeld vaak de zogenaamde ‘Martingale’ methode aanbevolen. Deze methode is een typische gokconstructie waarbij men er vanuit gaat dat een daling of stijging maar een bepaalde periode kan aanhouden. Daalt het product bijvoorbeeld 5 keer op een rij? Dan zet je in op een stijging. Dit is natuurlijk geen enkele garantie dat een positie zo gewonnen wordt. Doordat met elke beurt ook de inzet meer dan verdubbeld wordt, is de kans zeer groot dat je uiteindelijk je gehele beleggingsvermogen op deze manier kwijtraakt.

De AFM heeft ook kritiek op de handel in CFD producten. Deze kritiek is dan vooral gericht op het feit dat verschillende brokers veel te hoge hefbomen aanbieden.

 

Veel klachten over verlies

De AFM ontvangt veel klachten van particulieren die vaak erg veel geld verliezen met het handelen in binaire opties of CFD’s. Ook in andere Europese landen ontvangen toezichthouders veel klachten over deze producten.

 

Alternatieve oplossing

Ligt de oplossing voor deze problemen bij het instellen van een verbod op deze producten? Wij denken van niet. Binaire opties horen zonder meer thuis bij kansspelen, deze zouden wat ons betreft dan ook verboden moeten worden. CFD’s echter, zijn volledig zelf onder controle te houden. Feit is wel dat sommige brokers veels te hoge hefbomen aanbieden, waardoor vaak een groot bedrag snel verloren kan worden. Er zou aan voor brokers een maximale hefboom per product moeten worden bepaald. Daarnaast zouden klanten van de online brokers ook nog eens zelf de hefbomen moeten kunnen verlagen, indien gewenst. Verder zijn er niet heel veel brokers die een demo-account aanbieden. Dat zou eigenlijk wel moeten. Zeker wanneer je niet weet met wat voor product je je inlaat, is het handig eerst het een en ander uit te proberen in plaats van direct te moeten betalen om een broker te kunnen testen. Hiermee zou een hoop ellende voorkomen kunnen worden.

https://www.brokerkiezen.nl/