2Binsite Artikel Website
Image default
Electronica en Computers

Alles over filamenten

Tegenwoordig is het printen met een 3d printer nog nooit zo populair geweest en is het uitprinten van een 3d object alleen maar mogelijk met filamenten. Een 3d filament is de inkt voor de 3d printer maar heeft bovendien veel meer verschillende eigenschappen. Belangrijk om te weten is dat de keuze van een filament wel afhankelijk is van het type 3d printer en dus kun je niet met iedere 3d printer zomaar een filament gebruiken. Het is dus belangrijk om eerst te kijken welke filamenten je met jouw 3d printer kunt gebruiken. Wanneer je nog een 3d printer moet kopen is het dus wel verstandig om te bekijken welke filamenten ondersteund worden. Sommige 3d printers zijn hier overigens op uit te breiden.

De meest gebruikte filamenten

ABS en PLA filament zijn de meest gebruikte filamentsoorten van dit moment en elk type heeft zo zijn eigen voordelen. Zo is PLA filament een natuurlijke filamentsoort die biologisch afbreekbaar is. Bij het printen zelf is de damp die vrijkomt niet giftig en omdat het filament langzaam afkoelt is er geen verwarmd bed nodig. Ook is het hierdoor mogelijk om sneller te printen dan bij ABS of PVA filamenten en is het een filament soort die vaak wordt gebruikt mede omdat je er vrij gedetailleerde ontwerpen mee kunt maken. ABS Filament is veel sterker en hittebestendig. Het materiaal is eenvoudiger te verlijmen dan PLA filament en zal minder snel breken dan PLA.

PVA, Nylon en overige filamenten

PLA filament is een ideaal filament ter ondersteuning voor de print en is net als PLA biologisch afbreekbaar. Deze filament soort heeft de voordelen van zowel het PLA als ABS maar is wel kwetsbaarder. Nylon is extreem sterk en erg flexibel. Het is een materiaalsoort die eenvoudig is te verven en lichter dan de overige soorten. Je hebt wel een verwarmd bed nodig omdat het materiaal snel afkoelt. Ook zijn er nog veel andere soorten filament die kunnen worden gebruikt waarbij er vooral gekeken kan worden naar de uitstraling van je 3d object. Denk hierbij aan hout, metaal, glas of chocolade look van je print.

https://www.goedkope3dfilamenten.nl/

Gerelateerde artikelen

Is een gamechair als bureaustoel verstandig?

Hoe maak je een goede indruk tijdens een sollicitatiegesprek?

Gamen op de Xbox met een abonnement

Voor een nieuwe Bosch fietsaccu bezoek je deze website

3D Printer Filamenten van 3DPrinters-Store

PIM-systeem aankopen