2Binsite Artikel Website
Image default
Dieren

Landbouwzout – het onmisbare ingrediënt in de agricultuur

Net zoals wij dagelijks een laag gehalte zout nodig hebben om onszelf gezond te houden, hebben dieren ook een zoutbehoefte. Daarnaast bewijst ieders favoriete smaakmaker zichzelf zeer nuttig op het land. Zout – landbouwzout om precies te zijn – is daarom niet weg te denken in de agricultuur. Wil je weten waarom zout zo onmisbaar is in de tuinbouw en veehouderij? Wij vertellen het je graag!

Een onmisbare voedingsstof voor vee

Bertha’s vacht ziet er dof uit, Klaartje likt aan de muur en Grietje geeft niet voldoende melk. Een mogelijke oorzaak van deze symptomen bij koeien is een zouttekort. Daarnaast kunnen de dieren meer gaan drinken en urineren, minder gaan eten, last krijgen van spierkrampen en likzucht krijgen. gelukkig is de oplossing simpel: de toevoeging van landbouwzout aan het rantsoen. Met behulp van landbouwzout krijgt de koe voldoende natrium en chloride binnen die nodig is voor een juiste mineraalbalans. De zoutbehoefte van koeien is afhankelijke van onder andere de leeftijd, het lichaamsgewicht, de melkafgifte en het drachtstadium. Hoewel we hier als voorbeeld de koe noemen, heeft ander vee ook zijn eigen zoutbehoefte. Vooral grazers die weinig tot geen krachtvoer binnenkrijgen, hebben al snel een tekort dat met behulp van een liksteen of supplementen moet worden aangevuld. Landbouwzout is een goede en bovendien goedkope oplossing.

Inkuilen

’s Winters staat het vee vaak op stal en er is bovendien niet voldoende gras om ieder dier te voeren. Gelukkig hoeven Bertha, Klaartje en Grietje niet om te komen van de honger. In de zomer wordt het gras ingekuild, waardoor het ’s winters gevoerd kan worden. Om het kuil goed te houden, gebruikt men soms landbouwzout. Dit wordt over het platgereden glas gestrooid als conserveringsmiddel, voordat het geheel luchtdicht wordt afgedekt met plastic.

Zeg maar dag tegen onkruid

Onkruid bestrijden lijkt soms een onbegonnen werk en met het oog op het milieu houd je chemische middelen natuurlijk liever buiten beschouwing. Gelukkig is zout een absoluut wondermiddel. Het zorgt voor een giftige chloorverbinding die het onkruid doet afsterven.