2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

Legionella bacterie

Wat is een legionella bacterie?

U heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van de legionella bacterie. U kunt van deze bacterie een ernstige longziekte krijgen. Deze ziekte wordt ook wel de “veteranen ziekte” genoemd. Aan de ziekte kunt u sterven wanneer er niets aan gedaan wordt. In veel gevallen kan de ziekte bestreden worden met antibiotica. Wanneer u besmet raakt met de legionella bacterie merkt u dat niet snel. Het kan 2 tot 9 dagen duren, nadat u besmet bent geraakt, voordat u ziek wordt. Niet iedereen zal van de legionella bacterie ziek worden. Toch wil men voorkomen dat mensen in aanraking kunnen komen met de legionella bacterie. Omdat de besmetting wordt veroorzaakt door het inademen van de legionella bacterie zal door filteren worden voorkomen dat de bacterie in de vrije ruimte komt.

Membraan filtratie.

Er wordt een membraan filtratie toegepast om de legionella bacterie te bestrijden. Het is een scheidingsmethode die wordt ingezet om schadelijke stoffen uit vloeistoffen te verwijderen. Door deze scheidingsmethode wordt ook de legionella bacterie uit de vloeistof gehaald. Een waterleidingsbedrijf zal het water zuiveren door gebruik te maken van waterfilters, zodat ook de legionella bacterie uit het water wordt gehaald. Op deze manier wordt schoon en veilig drinkwater verkregen.

Een BRL 6010.

Wilt u er zeker van zijn dat u, als leveringsbedrijf, goed drinkwater levert, dan kunt u dat laten beoordelen door een Legionella Adviesbureau dat BRL 6010 gecertificeerd is in legionellapreventie voor veilig drinkwater. U kunt bij een legionella adviesbureau terecht om risicoanalyses en beheersplannen te laten maken. Ook zullen zij u advies kunnen geven wanneer u een terugkerende besmetting heeft.

Het ontstaan van legionella.

De legionella bacterie ontstaat vooral in stilstaand water van 25 tot 50 graden Celsius. Is bijvoorbeeld een zwembad gedurende enige tijd gesloten, dan moet voordat het weer gebruikt kan worden de leidingen goed doorspoelen. Ook kan het water boven de 60 graden worden verwarmd. Door deze hoge temperatuur zullen de bacteriën doodgaan. In verpleeghuizen waar zwakkere ouderen wonen, wordt er goed op gelet dat de leidingen regelmatig door gespoeld worden.

https://www.aquadns.nl/