2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

Hoog Sensitief persoon

Ben je een hoogsensitief persoon of ken je iemand die dit is? Dit kan een introvert, een extrovert persoon zijn of er tussenin.

Voordelen

Er zijn veel voordelen aan het zijn van een hoog sensitief persoon. Een hoog sensitief persoon kan zich namelijk goed inleven in andere personen, ze weten dus goed wat de anderen voelen. Verder kunnen hoog sensitieve personen goed luisteren naar anderen en begrijpen ze goed wat de ander wil.

Er zijn drie belangrijke onderdelen en hsp kenmerken waar je last van kan hebben.

  1. Onderdeel 1: sensitief over jezelf: als je hoog sensitief bent heb je moeite met het loslaten van negatieve emoties en gedachtes. Je voelt vaak stress en krijgt hoofdpijn als er iets gebeurd wat niet leuk is. Als je een slechte dag hebt dan slaap je niet goed of ga je ongezond eten. Je kan het jezelf daarnaast ook erg kwalijk nemen als je niet voldoet aan je eigen verwachtingen.  Je bent ook snel bang om afgewezen te worden. Je vergelijkt jezelf daarnaast ook vaak met anderen. Je bent ook vaak boos op bepaalde situaties in het leven of de hele maatschappij in het geheel.
  2. Onderdeel 2: sensitief over anderen: als je hoog sensitief bent maak je jezelf veel druk over wat anderen over je vinden of denken. Je neemt dingen ook vaak persoonlijk op of denkt dat het zo bedoeld wordt. Je vindt het moeilijk om kleine onenigheden los te laten. Daarnaast voel je je ook snel gekwetst. Je vindt het ook niet prettig om negatieve gevoelens te uiten, je verbergt ze liever. Je schaamt je voor al deze negatieve emoties.
  3. Onderdeel 3: sensitief over de maatschappij: je voelt je niet op je gemak in grote groepen, je houdt ook niet van fel licht, hard geluid of sterke geuren. Je voelt je snel verdrietig na het kijken of lezen van negatief nieuws.
https://onesessioncoaching.nl/