2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

Hoe een bijenwas kunstraat maken?

Hoe een bijenwas kunstraat maken?

Wie in zijn vrije tijd imker is zal ongetwijfeld weten hoe u een bijenwas kunstraat maakt. Wie echter zijn eerste stappen in deze hobby zet, kan wellicht wat hulp gebruiken hierbij.

Waarvoor wordt een bijenwas kunstraat gebruikt?

Een kunstraat is een dunne plaat die aan beide kanten voorzien is van bijenwas. Hierdoor is een celstructuur te zien waarmee de imker kan beinvloeden of de bijen een werksterraat of darrenraat bouwen. Tegelijk kiezen imkers voor deze manier van kunstraat bouwen in plaats van de bijen die dit zelf helemaal bouwen omdat ze op deze manier van een grotere honingopbrengst kunnen genieten. Door messing oogjes en RVS draad in te smelten maakt u de kunstraat ook steviger, wat helpt bij het oogsten.

Hoe maakt u een kunstraat?

Zelf een kunstraat maken is niet zo moeilijk als u zou vermoeden. Met behulp van een transformator bijenwas kunt u bijvoorbeeld RVS draad insmelten. Dit doet u door de elektrodes tegen de draad te plaatsen waardoor de draad heet wordt. Als gevolg gaat de bijenwas smelten over de draad heen. Wanneer de volledige draad is omgeven van bijenwas kunt u de transformator bijenwas afzetten zodat de draad terug kan afkoelen waardoor de was gaat stollen. Wilt u raampjes bedraden, dan kunt u gebruik maken van messing oogjes.

Afhankelijk van wat het doel is van de kunstraat zijn er verschillende manieren om deze te maken. Zo kunt u er voor kiezen om kunstraat te walsen. Dit zorgt voor een dunnere plaat die hierdoor ook flexibel is en makkelijk om te verwerken. Een tweede manier is gieten. Hier wordt normaal voor gekozen wanneer u een dikkere raat wilt. Dit is vaak iets breekbaarder, tenzij u uiteraard voor de RVS draad kiest om in te laten smelten.

https://honingmagazijn.nl/

Gerelateerde artikelen

Buttons maken bij Buttonsmaken.nl

De klok is terug

De flamingo’s in Nederland

verbeter uw interieur

Lasergamen voor jong en oud

Urenregistratie app