2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

Elektrische auto laden met een slimme laadpaal

Elektrische rijden is in opkomst en hierdoor zijn er steeds meer laadpunten nodig. Niet alleen op het werk, maar ook thuis zullen er slimme technieken nodig zijn om het beschikbare vermogen te verdelen. Dit wordt ook wel slim laden genoemd.

Loadbalancing

Op zoek naar een slimme laadpaal thuis? Loadbalancing is dé oplossing. Een laadpaal met loadbalancing is uitermate geschikt voor het thuis opladen van je elektrische auto. Bij loadbalancing wordt het verbruik in huis gemeten doormiddel van de slimme meter of speciale module. Vervolgens wordt het huidige verbruik in mindering gebracht van de stroomcapaciteit. Deze beschikbare stroomcapaciteit wordt vervolgens gebruikt om de elektrische auto op te laden.

Groot voordeel is dat je altijd maximaal gebruik maakt van jouw stroomaansluiting. In de praktijk zal het laden van de auto sneller gaan als groot verbruikers als: wasmachines, drogers, elektrische kookplaten etc. niet actief zijn. Het verzwaren van de stroomaansluiting is ook een optie. Helaas is dit in Nederland (op dit moment) relatief duur omdat het vastrecht in veel gevallen met +/- 600 euro per jaar zal stijgen.

Powersharing

Omdat veel mensen, thuis of op de zaak, te maken krijgen met meerdere elektrische voertuigen stijgt ook de vraag van meerdere laadpalen op één locatie. Middels powersharing i.c.m. loadbalancing kun je het beschikbare vermogen verdelen over meerdere laadstations. Hierdoor is vaak geen of beperkte stroomverzwaring noodzakelijk. Dit ligt uiteraard ook aan de snelheid waarmee je wilt gaan laden, type auto’s enzovoorts enzoverder.

Verrekenen stroomkosten

Het verrekenen van de stroomkosten is in veel gevallen zakelijk interessant. Om te kunnen verrekenen dien je het verbruik (eventueel zelfs per verbruiker) te meten. Je kunt dit doen door een externe verbruiksmonitor in de meterkast te installeren, of vaak nog praktischer, via een slimme laadpaal. Daarbij kun je bij een slimme laadpaal vaak per verbruiker het verbruik meten, en een koppeling maken tussen de laadpas diensten.

Conclusie: qua toekomstbestendigheid kun je het beste kiezen voor een slimme laadpaal die je t.z.t. al dan niet softwarematig kunt upgraden.

https://www.4ev.nl/laadstations