2Binsite Artikel Website
Image default
Auto’s en Motoren

Wat gebeurt er als je auto total loss wordt verklaard?

Het verliezen van een auto door een ongeluk of andere oorzaken kan een traumatische ervaring zijn. Wanneer je dan ook nog te horen krijgt dat je auto ’total loss’ is, roept dit vaak vragen op: Wat betekent dat precies? En wat krijg je dan terug voor je auto? In deze uitgebreide blog leggen we je stap voor stap uit wat het inhoudt en hoe je verder kunt gaan.

Total loss: Wat betekent het?

De term ’total loss’ kan intimiderend klinken, maar wat betekent het nu echt? Simpel gezegd betekent het dat je auto meer kost om te repareren dan dat hij waard is. Er zijn twee vormen van total loss:

  • Technisch total loss: De schade aan de auto is zodanig ernstig dat reparatie technisch onmogelijk of onveilig is. Denk hierbij aan een zwaar beschadigd chassis of kritieke systemen die onherstelbaar zijn beschadigd.

  • Economisch total loss: Het is wel mogelijk de auto te repareren, maar de kosten hiervoor zijn hoger dan de dagwaarde van de auto voor het ongeval. Hierbij wordt een financiële afweging gemaakt.

De dagwaarde: Hoe zit dat?

Wat krijg je terug als je auto total loss wordt verklaard? Doorgaans krijg je de dagwaarde van de auto. Maar hoe wordt deze waarde bepaald?

De dagwaarde vertegenwoordigt de waarde van je auto vlak vóór het ongeval. Hierbij wordt gekeken naar:

  • Leeftijd van de auto: Een nieuwere auto heeft vaak een hogere dagwaarde dan een ouder model.

  • Kilometerstand: Hoe minder kilometers, hoe hoger de waarde.

  • Staat van onderhoud: Een goed onderhouden auto behoudt zijn waarde beter.

  • Extra’s en accessoires: Denk hierbij aan dure velgen of een geavanceerd audiosysteem.

Je auto is total loss, wat nu?

Na de schok van het ongeluk en het nieuws dat je auto total loss is, vraag je je wellicht af wat je nu moet doen. Dit is waar een schadeauto opkoper om de hoek komt kijken.

Waarom een schadeauto opkoper overwegen?

  • Ze bieden je een eerlijke prijs voor je beschadigde auto.

  • Je bespaart jezelf de moeite van het zelf verkopen van een beschadigde auto.

  • Het proces is meestal snel en eenvoudig, waardoor je direct kunt beginnen met het zoeken naar een nieuwe auto.

De rol van je verzekering

Wanneer je auto total loss wordt verklaard, speelt je verzekering een cruciale rol in het bepalen van de vergoeding. Bij een WA-verzekering, de minimale verzekering in Nederland, krijg je helaas geen vergoeding voor de schade aan je eigen auto. Heb je een Beperkt Casco verzekering? Dan ontvang je de dagwaarde van je auto minus de restwaarde. Tot slot, bij een Volledig Casco (ook bekend als Allrisk) verzekering, wordt meestal de volledige dagwaarde uitgekeerd of, in sommige gevallen, wordt een vervangende auto aangeboden. Het is dus essentieel om goed op de hoogte te zijn van de dekking van je verzekering voordat je verdere stappen onderneemt.

Conclusie

Een auto-ongeluk meemaken en vervolgens te horen krijgen dat je auto total loss is, kan overweldigend zijn. Het is daarom van essentieel belang om te begrijpen wat dit betekent en welke stappen je vervolgens kunt nemen. Met deze kennis kun je een weloverwogen beslissing nemen en de draad weer oppakken.