2Binsite Artikel Website
Image default
Auto’s en Motoren

Een auto leasen en de bijtelling

Een Toyota Prius of een Citroën Berlingo leasen? Het zijn heel verschillende auto’s. De een is leuk om mee te rijden en de ander is praktisch als je grotere zaken dient te vervoeren. Denk maar aan een voormiddag in de IKEA bijvoorbeeld. Een kleine auto is dan nooit een goede auto. Sowieso komt alles ook aan op smaak natuurlijk. Deze auot’s verschillen voornamelijk veel in uitstoot. En dat maakt iets uit als je graag aan Moeder Natuur denkt. Maar het maakt ook iets uit als je een auto van de zaak kunt leasen en die ook mag gebruiken buiten de werkuren.

Er was eens…

… de bijtelling. Als je werkgever je een auto van de zaak geeft is dit meestal een leasewagen. Natuurlijk kan het ook zijn dat je werkgever een heus wagenpark heeft. Maar in dit geval gaan we ervan uit dat de auto afkomstig is van een leasemaatschappij. En dat is leuk, want dat betekent dat je om de zoveel jaar weer met een nieuw model mag rijden. Leuke motivatie ook om niet van job te veranderen, denk je ook niet? Meestal krijg je als werknemer ook de keuze of je de auto ook buiten de werkuren wilt gebruiken, als gezinsauto bijvoorbeeld. En ja, dan mag je met de auto overal heen rijden.

Natuurlijk schuilt er een addertje onder het gras, namelijk de bijtelling. Als je de auto buiten de werkuren gebruikt, is de werkgever verplicht om de bijtelling op je loon te tellen. Elke maand meer loon denk je dan, maar dat betekent vooral dat je inkomstenbelasting naar omhoog zal gaan. Afhankelijk van het type auto kan dit percentage hoog of laag zijn. De algemene regel is: hoe schoner de auto, hoe kleiner de bijtelling. Ofwel: hoe kleiner de CO2-uitstoot, hoe lager de bijtelling.

http://www.bedrijfsbusleasen.nl/super-deals/citroen-berlingo-leasen