2Binsite Artikel Website
Image default
Auto’s en Motoren

Besparen op je bromfietsverzekering? Dat doe je met deze tips!

Het is altijd een beetje vervelend wanneer je verplicht bepaalde kosten dient te maken. Toch is dat precies wat je moet doen wanneer je een bromfiets hebt aangekocht. Net zoals voor andere gemotoriseerde voertuigen die in het Nederlandse verkeer worden gebracht geldt immers ook voor bromfietsen dat ze verplicht moeten worden verzekerd door middel van ten minste een WA-verzekering. Dit gezegd hebbende is het zo dat er in bepaalde situaties wordt aangeraden om te kijken naar een meer uitgebreide polis. Des te uitgebreider de polis wordt, des te hoger echter ook meteen de kosten zullen komen te liggen die je moet betalen. Wil jij graag ontdekken hoe je nu precies kan besparen op de premie van je bromfietsverzekering? Ontdek dan nu onderstaande tips!

1.) Wees je bewust van welke bromfietsverzekeringen er bestaan

De eerste tip die je eigenlijk in elk artikel zou moeten krijgen over besparen op de bromfietsverzekering is dat je er altijd voor moet kiezen om een vergelijking uit te voeren. Voor een groot aantal mensen geldt dat ze er op een bepaald ogenblik voor kiezen om een verzekering voor hun bromfiets af te sluiten terwijl ze zich in de verste verte niet bewust zijn van de verschillende opties die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Dat is zonde, want de kans dat je op deze manier niet alleen kiest voor de verkeerde, maar ook voor een veel te dure verzekering is groot. 

Wanneer we het aanbod met bromfietsverzekeringen op de markt gaan bekijken kunnen we tot de conclusie komen dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen enerzijds de standaard WA-verzekering en anderzijds de beperkt en volledige cascoverzekeringen. Voor de WA-verzekering geldt dat ze sowieso dient te worden afgesloten. Deze verzekering is dan ook wettelijk verplicht. Je kan er eventueel ook voor kiezen om een extra uitgebreide verzekering voor je bromfiets af te sluiten zoals een beperkt of volledige cascoverzekering, maar die keuze is geheel aan jou om te maken. 

2.) Is er sprake van een eigen risico of niet?

Deze tweede tip is er één waar een beetje extra duiding over moet worden gegeven. Heel wat mensen gaan er namelijk vanuit dat elke verzekering die op de markt kan worden afgesloten altijd over een bepaald eigen risico beschikt. Dat is niet correct. Voor met name de bromfietsverzekering geldt bijvoorbeeld dat er heel wat verzekeraars zijn die ze aanbieden zonder eigen risico. Dat is natuurlijk ongelofelijk interessant, want hierdoor kan je bij een schadegeval vanaf de eerste euro rekenen op een dekking door de verzekeraar toch? Ja en neen. 

Het is inderdaad zo dat een eigen risico vervelend kan zijn. Je zal bij een schadegeval namelijk altijd een (significant) deel van de schade zelf moeten vergoeden voordat de verzekeraar tussenkomst wil verlenen in het restant van de schade. Echter kan ook het ontbreken van het eigen risico bij bijvoorbeeld een bromfietsverzekering een doorn in het oog zijn van heel wat potentiële verzekeringnemers. Waarom? Omdat net een eigen risico ervoor zorgt dat de premie van je verzekering kan worden gedrukt. Wanneer je dus vooral de periodieke kosten zo laag mogelijk wil houden kan kiezen voor een bromfietsverzekering met eigen risico de beste keuze zijn.

3.) Zorg voor een zo optimaal mogelijk schadeverleden 

Het schadeverleden waar je als verzekeringnemer over beschikt kan van behoorlijke invloed zijn op de verzekeringspremie die je moet betalen voor je bromfietsverzekering. Het is daarbij van belang om er rekening mee te houden dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds de verwijtbare en anderzijds de niet verwijtbare schade. Het is eigenlijk alleen de verwijtbare schade die een belangrijke rol speelt. Dit omdat jij en niemand anders aan de basis heeft gelegen van het ongeval. Ben je betrokken geraakt bij een ander ongeval waarvan werd aangetoond dat jij er eigenlijk helemaal geen schuld in trof? Dan zal je merken dat dit eigenlijk geen echt grote impact zal hebben op de eventuele meerprijs die je voor een toekomstige verzekering zou moeten gaan betalen.

4.) Sta stil bij de specificaties waar je bromfiets over beschikt

Heel wat mensen die op het punt staan om een bromfietsverzekering af te sluiten vragen zich af hoe het komt dat de kosten voor hun verzekering zoveel hoger liggen als de verzekering die hun buurman heeft afgesloten. We begrijpen die vraag, maar eigenlijk is het antwoord vaak zeer voor de hand liggend. Het verschil zit hem namelijk in het merendeel van de gevallen in de specificaties waar de bromfiets over beschikt. De kans is dan ook bijzonder groot dat deze van je buurman een behoorlijk stuk minder zwaar zijn vergeleken met die van jou. Des te zwaarder je bromfiets dus met andere woorden is, des te hoger de kosten daarvoor zullen komen te liggen. 

Bovenstaande kan natuurlijk een probleem zijn wanneer je reeds een bepaalde bromfiets hebt aangekocht. Dan valt er namelijk eigenlijk helemaal niets meer aan te doen. Sta je nog op het punt om een bepaald exemplaar te kopen? Dan wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal. In dat geval zou je er mogelijks wel degelijk nog voor kunnen kiezen om over te gaan tot het kopen van een exemplaar met specificaties die wat gunstiger zijn voor wat de verzekeringspremie betreft. Hoe dan ook, vergeet zeker niet om rekening te houden met de eisen die gelden op vlak van de specificaties van je bromfiets. 

5.) Sluit geen dekkingen af die je niet nodig hebt

Voor elke verzekering die je voor een gemotoriseerd voertuig kan afsluiten geldt dat er altijd bepaalde extra dekkingen zijn die je kan toevoegen. Voor deze extra dekkingen geldt natuurlijk niet alleen dat ze extra zekerheden met zich meebrengen. Er zijn immers ook altijd extra kosten aan verbonden. Naarmate je meer en meer dekkingen gaat toevoegen zal je kunnen vaststellen dat dit het totale prijskaartje van je bromfietsverzekering aanzienlijk kan verhogen. Bedenk jezelf dus altijd of deze extra dekkingen wel echt een meerwaarde met zich meebrengen of niet bij een bromfietsverzekering vergelijken. Wanneer je eigenlijk je bromfiets slechts zelden gebruikt zal dat namelijk meer dan waarschijnlijk niet het geval zijn. In het bijzonder recreatieve rijders kunnen deze extra dekkingen dan ook het best vermijden.

 

Gerelateerde artikelen

Een auto leasen en de bijtelling

Is schade verzekerd bij het uitlenen van mijn auto?

Grootste industriële investering in Spaanse historie

Verplichte kenmerken voor uw Auto

Parkeren Schiphol: de mogelijkheden

Nissan Populaire modellen