2Binsite Artikel Website
Image default
Architectuur

Een nieuw deurslot kiezen

 

Nachtsloten zijn het item van je voordeur beveiliging. De standaard deurknop met slot is te gemakkelijk te overwinnen. Wanneer je het bestaande nachtslot dient te vervangen of een nachtslot wenst toe te voegen, heb je veel mogelijkheden. De vraag is: welke slot moet ik dan kiezen? In dit artikel vind je de nodige informatie om te kunnen kiezen.

Het eerste type nachtslot bestaat uit een enkelvoudig cilinderslot. Deze sloten hebben een cilinderslot aan slechts één zijde van het slot. Aan de andere zijde heeft men een draaiknop. Het voordeel van dit slot is dat je geen sleutel nodig hebt om de deur van binnen te openen. Het nadeel is dat als je een deur in glas of een raam hebt vlak naast jouw deur, een inbreker gemakkelijk het glas kan breken om aan het slot te kunnen en zich toegang tot jouw woning kan verschaffen. Dit soort slot wordt zeker niet door een slotenmaker aangeraden.

Het volgende type van nachtslot is er een met twee cilindersloten. Dit slot heeft een sleutelcilinder aan beide zijden van het slot. Er is geen draaiknop en je hebt een sleutel nodig om het slot te kunnen openen. Het voordeel van dit type is dat het veiliger is dan een slot met een enkelvoudige cilinder. Het is ook beter als je kleine kinderen in huis hebt, want zonder sleutel zullen ze de deur niet kunnen open maken. Het nadeel is dan weer dat het bij noodgevallen problemen met zich kan brengen. Als je niet onmiddellijk de sleutel vindt, kun je niet naar buiten.

Het laatste type nachtslot dat ik even wil voorstellen, is het nachtslot zonder sleutel. Zo’n slot kan op verschillende manieren geopend worden. Het kan worden bediend met een afstandsbediening, met een toetsenbord of met een lezer van vinderafdrukken. Het voordeel van deze sloten is dat je snel toegang kunt krijgen tot jouw woning. Het nadeel is dan weer dat ze duur zijn en lastig kunnen zijn voor mensen die niet mee zijn op technisch vlak.

Dit zijn de basis types van nachtsloten. De keuze is aan jou, maar vooraleer te kiezen zou je best de lokale woningvoorschriften even nakijken. Bij sommige gebouwen worden bepaalde slottypes niet toegelaten voor bepaalde situaties. Dus even opzoeken en vind het slot dat het meest geschikt is voor jou.

De schrijver leidt een website waarin gebruikers geholpen worden om professionele slotenmakers en vakkundige informatie betreffende woningbeveiliging en sloten te vinden op de website van Locksecure in Utrecht: http://www.locksecure.nl/slotenmaker-utrecht/