2Binsite Artikel Website
Image default
Aanbiedingen

Populaire soorten roeiboten

Hoewel het waar is dat roeiboten leuker kunnen zijn dan kanoën en kajakken, hebben ze ook veel voordelen. Het belangrijkste voordeel van roeiboten is hun superieure manoeuvreerbaarheid, vooral in vergelijking met kano’s en kajakken. Roeiboten worden, in tegenstelling tot kajaks en kano’s, gesleept door roeispanen die stevig op hun plaats worden gehouden, hetzij op het dek, of op een enkel punt dat aan de romp is bevestigd, de wegversperring (of kakkerlakpaal, ook wel een rol genoemd). Deze enkelpuntsriemen, eenmaal vastgemaakt aan de romp, kunnen snel naar verschillende locaties worden verplaatst terwijl de roeiboot zelf met een veel grotere snelheid beweegt.

Gemakkelijk manoeuvreerbaar
Een van de belangrijkste dingen om op te merken over roeiboten is dat ze gemakkelijker manoeuvreerbaar zijn, zelfs in situaties waarin de wind tegen hen in beweegt. Dit komt omdat de wind op een bepaald moment altijd de neiging heeft om het water rond het schip te verplaatsen. Dit betekent dat wanneer de wind tegen de roeiboot in, ze vaak gemakkelijker te verplaatsen zijn omdat het water van achteren tegen hen wordt gedwongen in plaats van tegen de wind in te slepen. Dit betekent dat u op uw hoede moet zijn voor een gemakkelijk bestuurbare glijdende rigger, of trimzeil om de nodige tegenstuwkracht te bieden tijdens het zeilen.

Er zijn twee hoofdtypen roeiboten die u vandaag op de markt zult vinden: open kuip en gesloten kuip. Gesloten cockpaces hebben over het algemeen een soort spiegel tussen de voorkant van de boot en de achterkant van de cabine. Door deze spiegelsecties kan de boot gemakkelijker worden bediend met behulp van een spiegelhouder op het kuipdak. Een roeiboot met gesloten kuip heeft daarentegen geen enkel type spiegel en de hele boot bevindt zich in principe rond de spiegel. De meest voorkomende soorten close cockades zijn de “Sailfish”, “Stripse” en de “Crowned Talon” met platte bodem. Deze hebben allemaal dwarsbalken die met bungeekoorden aan het dek kunnen worden vastgemaakt of volledig vrij kunnen blijven staan.

Whitehall-roeiboten zijn misschien wel de meest voorkomende soorten roeiboten die momenteel op de markt zijn. Ze zijn ontworpen voor zowel recreatief gebruik als commercieel gebruik en als zodanig zijn ze gemaakt in een grote verscheidenheid aan verschillende stijlen en maten. Elk type Whitehall-roeiboot heeft verschillende uitrustingsniveaus en heeft daarom elk zijn eigen naam. Enkele van de meer populaire soorten Whitehall-roeiboten zijn de Nantucket, de Belmont en de Independence. Deze hebben allemaal een spiegeldeur aan de voorkant en zijn verkrijgbaar in een-, twee- en drievoudige versies.

“Glijbanen” als type roeiboot
Een type unieke roeiboot die tegenwoordig ook op de markt verkrijgbaar is, zijn de “glijbanen”. Deze roeiboten zijn voorzien van een set verschuifbare slanke kunststof dwarsbalken die tijdens de hele boottocht op hun plaats kunnen worden vergrendeld. Met deze functie kunnen mensen hun boten tijdens de rit vergrendelen en vervolgens de glijbanen over de lengte van het roeibootdek schuiven. Dit is een uitstekende functie voor mensen die de flexibiliteit willen hebben om hun boten te kunnen laten zakken, maar toch door de schuifdeuren aan de voorkant van de boten kunnen gaan.

Een ander kenmerk dat sommige mensen misschien interessant vinden aan sommige van de roeiboten die tegenwoordig op de markt zijn, is het feit dat veel van hen roeiboten met één zitplaats zijn. Veel mensen, hoewel ze het leuk vinden om een roeiboot van volledige grootte te gebruiken, kunnen het gevoel hebben dat het een te grote last is om te dragen voor hun persoonlijk comfort en gemak. Hierdoor kiezen veel mensen voor de kleinere eenzits roeiboot. Dit soort roeiboten heeft een enkel zitgedeelte, de “roeispaanbak” genaamd, gelegen op het onderste gedeelte van de boeg van het schip. In dit zitgedeelte kan de roeibootbestuurder meestal uren achtereen comfortabel zitten, zonder het ongemak van een grote groep mensen.

https://www.boottotaal.nl/