2Binsite Artikel Website
Image default
Zakelijk

Welke kosten komen er kijken bij een auto

Dat een auto niet gratis is, snappen we allemaal. Toch is het hebben en onderhouden van een auto vaak duurder dan mensen van te voren zullen inschatten. Bij een auto komen maandelijkse kosten kijken, maar ook kosten die niet te voorspellen zijn, bijvoorbeeld bij een defect aan de auto. Met welke kosten moet je rekening houden als je een auto wil aanschaffen? Je leest het hieronder.

Belasting

Elke auto betaalt wegenbelasting. De wegenbelasting is berekend op het gewicht van de auto. Het maakt daarbij niet uit hoeveel kilometer je ermee rijdt. Hoe zwaarder de auto is, hoe meer belasting je betaalt. Het idee erachter is dat een zwaardere auto meer belastend is voor het wegdek, waardoor dit sneller beschadigt. Met de opbrengsten van de wegenbelasting worden wegen aangelegd en onderhouden. Als je met een zakelijke auto ook privékilometers maakt, komt er nog een andere vorm van belasting kijken, namelijk bijtelling. Om te weten hoeveel dit is, moet je je kilometers gaan registreren. Op die manier weet de belastingdienst hoeveel kilometers je privé en hoeveel je zakelijk hebt gereden.

Verzekering

In Nederland ben je verplicht om je auto te verzekeren. Zonder verzekering mag je niet rondrijden. Als je schade maakt zonder een verzekering, is de kans erg groot dat je dit niet uit eigen zak kan betalen. Het is dus verplicht met een reden. Hoe hoog de verzekering is, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo maakt de plaats waar je woont uit, maar ook hoe lang je in het bezit bent van je rijbewijs. Ook hier geldt dat hoe groter de auto is, hoe duurder de verzekering wordt. Daarnaast moet je nadenken over welke dekking je voor je auto wil. 

Onderhoud

Een auto zit vol met machines, systemen en vloeistoffen en het is niet zo gek dat er af en toe eens iets kapot gaat. Reparaties kunnen soms goedkoop zijn, maar soms ook in de honderden of duizenden euro’s lopen. Je moet betalen voor zowel het onderdeel als de personeelskosten. Om te voorkomen dat er onverwacht een defect optreedt, is het verstandig om de auto goed te laten onderhouden en af en toe eens een grote of een kleine beurt te geven.