2Binsite Artikel Website
Image default
Zakelijk

Alles over assessments

Wat is een assessment?

Een assessment is een manier om een sollicitant of werknemer (opnieuw) te beoordelen door middel van een aantal psychologische tests. Dit is gelijk de kern van een goed uitgevoerde assessment: Het beoordelen van de sollicitant of werknemer op een aantal karakteristieken. Dit wordt vaak gedaan in opdracht van een werkgever of een potentiele werkgever. Hij of zij wilt er dan graag achterkomen hoe de kandidaat reageert in bepaalde situaties en wat de competenties zijn.

Er wordt erg gelet op de geschiktheid van een bepaalde kandidaat voor een specifieke functie. Een assessment wordt voor verschillende doeleinden uitgevoerd maar in de meeste gevallen in opdracht van een werkgever.

De doeleinden van een assessment

De doeleinden kunnen varieren tussen aan de ene kant een huidige werknemer die een promotie wilt maken binnen een bedrijf. De werkgever is in dit geval al bekend met de werknemer maar weet nog niet zeker of de werknemer op dezelfde manier kan fungeren wanneer hij of zij onder andere omstandigheden werkzaam is. Tijdens het assessment wordt de werknemer in kwestie aan deze (of soortgelijke) omstandigheden blootgesteld om erachter te komen of hij of zij het aankan.

Daarnaast zijn er sollicitanten die hebben gesolliciteerd naar een bepaalde baan. In dit geval is de werkgever niet bekend met de persoonlijkheid van de sollicitant. Er wordt dan een assessment uitgevoerd om hierachter te kunnen komen.

De duur van een assessment

Een assessment duurt in veel gevallen langer dan de meeste bedrijven zouden verwachten. Het duurt namelijk een hele dag. De reden hiervoor is dat er meerdere tests moeten worden afgenomen bij de sollicitant om een goed beeld te kunnen vormen van de persoonlijkheid. De sollicitant krijgt een aan psychologische tests die weer kunnen worden onderverdeeld in kleinere tests zoals rollenspellen of simulaties.

Een assessment duurt een hele dag om alle belangrijke kanten van een persoon te belichten. Hierdoor krijgt de werkgever die opdracht heeft gegeven aan het assessmentbureau een goed beeld van de persoon waarmee hij of zij te maken heeft. Daarnaast krijgt de werkgever een goed beeld van de manier waarop een sollicitant zou kunnen fungeren binnen de functie waarop hij of zij heeft gesolliciteerd.

De uitslag van een assessment wordt relatief snel verwerkt en eerst naar de werknemer of sollicitant gestuurd die de tests is ondergaan. Hij of zij mag bepalen of de uitslag door wordt gestuurd naar de werkgever.

Bent u benieuwd naar meer informatie omtrent assessments? Neem eens een kijkje op de website van loopbaannederland.

https://loopbaannederland.nl/assessment