2Binsite Artikel Website
Image default
Woningen

Een nieuw leven op wielen…hoe om te gaan met je veranderde situatie

Een handicap onder ogen zien

Iemand kan gehandicapt raken door een onverwachte ziekte, een verslechtering van een medische toestand of door een ongeluk. Deze soms plotselinge verandering zal het leven van de persoon in kwestie drastisch veranderen. Alles zal anders zijn, zelfs het gevoel van eigenwaarde. Het verliezen van controle over lichaamsfuncties of het omgaan met beperkte mobiliteit kan depressie en een groot gevoel van verdriet veroorzaken. Dit zijn allemaal normale emoties en ze moeten meestal worden doorgemaakt voordat de ​​nieuwe manier van leven geaccepteerd kan worden. Dingen zullen anders zijn, maar ‘anders’ hoeft niet persé ‘slechter’ te betekenen. Het accepteren van het verlies en het hoofd bieden aan de uitdagingen kan zorgen voor een positieve en gezonde toekomst. Gelukkig zijn er genoeg ondersteuningsnetwerken en organisaties om mensen te helpen zich aan hun omstandigheden aan te passen.

Omgaan met verdriet en verlies

Het verliezen van een deel van jezelf kan een angstaanjagende en overweldigende ervaring zijn. Het is volkomen natuurlijk om op zulke momenten veel verdriet en woede te voelen. Je treurt om het leven dat je ooit had en je wordt gedwongen om te gaan met nieuwe veranderingen. Dat kan je boos maken. Ondanks dat deze gevoelens heel sterk kunnen zijn, is het beter om jezelf toe te staan ze te voelen. Dit soort veranderingen dwingen mensen om hun zelfbeeld te veranderen, en dat is nooit gemakkelijk. Ondersteuning is essentieel voor genezing; zoek daarom hulp van familie, vrienden, een arts of een maatschappelijk werker.

Elke situatie is anders. Maar handicaps kunnen voor de toekomst een aantal zorgen oproepen. Er kunnen bijvoorbeeld financiële vragen zijn: Kun je doorgaan met werken? Heb je toegang tot voldoende medische zorg? Wat zijn de medische kosten? Het is belangrijk dat je deze belangrijke vragen bespreekt met je naasten en/of zorgverleners. Er zijn organisaties die jou en je gezin kunnen helpen beslissingen over de toekomst te nemen. Als je vooruit kijkt, is het belangrijk dat je realistische doelen voor jezelf stelt. Concentreer je op de dingen die je nog wel kunt doen en begin aan het aanpassen van je nieuwe leven (rollators, rolstoelen, huisliften, plateauliften). Begrijp je nieuwe beperkingen en werk aan manieren om je dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken. Een ergotherapeut kan je helpen je aan te passen aan je nieuwe situatie. Dat kan je een nieuw gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid geven.

Te verwachten veranderingen

Handicaps en beperkingen vereisen woon- en leefstijlaanpassingen. Het is absoluut noodzakelijk dat je huis veilig en toegankelijk is. Er zijn een paar belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de voorbereiding op een nieuw gehandicapt leven.

Een rolstoel bijvoorbeeld past niet door een standaard deurmaat. Een rolstoel en sommige rollators hebben meestal meer ruimte nodig. Het aanpassen van deuren die zijn ontworpen voor rolstoelen, kan je een paar centimeter extra geven. Ook kun je deurknoppen vervangen door speciale hendels die gemakkelijker zullen zijn voor iemand met beperkte handmobiliteit. Bestudeer het huis, als er opstapjes of trappen zijn, is het cruciaal dat je liften installeert. Onderzoek de vloer van je huis. Dik tapijt kan moeilijk zijn voor rolstoelen, overweeg om vloerbedekking te verwisselen voor hout, laminaat of tegels.

Aangepast sanitair

Voor mensen met een beperking of handicap is het makkelijker om te douchen als er een inloopdouche is geïnstalleerd. Als dit niet mogelijk is, installeer dan een douchestoel. Het is ook handig als u alle standaardwc´s vervangt door speciale toiletten met zogeheten toilettesteunen.

Afhankelijk van de beperking kan het gebruik van een mobiliteitshulpmiddel noodzakelijk zijn. Rollators, krukken of rolstoelen kunnen allemaal helpen om de mobiliteit en functie te verbeteren. Bespreek met uw zorgverlener welke hulp beter is voor jouw specifieke situatie.

Als je gehandicapt bent betekent dat niet dat je thuis moet blijven. Je kunt nog steeds de vrijheid hebben om te rijden. Er zijn tal van voor gehandicapten toegankelijke vervoersmiddelen, allemaal met apparatuur die ontworpen is om te rijden. Er is een overvloed aan opties, afhankelijk van elke specifieke handicap.

Vooruitgaan

Het is voor iedereen een moeilijke uitdaging om een lichamelijke beperking te hebben of gehandicapt te zijn. Praat met anderen; er zijn ergotherapeuten, hulpverleners, artsen, vrienden en familie die je allemaal kunnen helpen om je leven en geluk opnieuw te ontdekken. Isoleer jezelf dus niet. Focus op aanpassing door middel van nieuwe tools, of het nu mobiliteitshulpmiddelen, een aangepaste auto of oprijplaten zijn. Al deze aanpassingen zullen je leven gemakkelijker maken. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om emotioneel voor jezelf te zorgen. Focus daarom op je mentale én fysieke gezondheid. Bespreek je situatie met de juiste mensen en zoek de hulp van verschillende organisaties. Je zult ontdekken dat het echt goed mogelijk is om met een beperking of handicap een volwaardig leven te leiden.