2Binsite Artikel Website
Image default
Woningen

Courtage makelaars: wat levert het op

Wie een huis verkoopt kan dat beter niet op eigen houtje doen. Een woning verkopen is gespecialiseerd werk, dat de nodige kennis vereist. Nog belangrijker is het om ervaring in te huren door een makelaar in te schakelen. Ervaring is van onschatbare waarde als het aankomt op het onderhandelen als je eenmaal een gegadigde hebt gevonden die geïnteresseerd is in de woning. Een makelaar moet uiteraard worden betaald. De kosten die hij in rekening brengt worden meestal gesplitst in opstartkosten en de courtage makelaar, ofwel de beloning voor een succesvolle verkoop.

Wat kost een makelaar?

De opstartkosten zijn bij de ene makelaar veel hoger dan bij de andere. Voor de provisie die hij krijgt als de verkoop van een woning slaagt wordt doorgaans een vast percentage van de verkoopprijs berekend. Voor de courtage makelaar betaal je bij verreweg de meeste makelaars 1,4 procent van de verkoopprijs. Dat lijkt niet zoveel, maar als je het uitrekent voor een woning van € 250.000 kom je uit op een bedrag van € 3.500. Dat is best een hoog bedrag en daar moet dus echt wel een behoorlijke prestatie tegenover staan.

De inspanningen van een makelaar

De opstartkosten van een makelaar worden betaald voor het te koop zetten van de woning. Hij geeft advies over de verkoopprijs, presenteert de woning op een leuke manier op verkoopsites en houdt alle juridische aspecten in de gaten. De courtage makelaars betaal je voor de vaardigheden van de makelaar als onderhandelaar. Een goede makelaar weet de hoogste prijs in de wacht te slepen. Als er meerdere kopers zijn is dat soms meer dan de vraagprijs.

 

Staat de courtage makelaar in verhouding tot de prestatie?

Om te beoordelen of de provisie voor de makelaar past bij zijn inspanningen moet je een inschatting maken van de prijs die je zelf voor de woning denkt te kunnen ontvangen. Als de werkelijke verkoopprijs met hulp van de makelaar vele duizenden euro’s hoger is, moet je concluderen dat dit het geld waard is geweest. Als je die verkoopprijs zelf ook had kunnen bedingen had je het geld voor de makelaar beter in je zak kunnen houden.

 

Bron: Degratismakelaar.nl

 

Gerelateerde artikelen

Wat moet je regelen voor je eerste huis?

Voordelige Kachelpijpen van WarmteshopEU

Tips om extra geld te verdienen voor een huis

Voordelen van een badkamer met vloerverwarming

Spannend! Ik ga mijn eerste huis kopen in Amersfoort!

Op zoek naar een nieuw huis