2Binsite Artikel Website
Image default
Woning en Tuin

Wandlampen voor in de badkamer

Jij weet als geen ander dat de verlichting in je huis voor een groot deel bepalend is voor de sfeer. Dat geldt vooral in de woonkamer en de slaapkamer, maar ook in de badkamer. Veelal wordt er in de badkamer gekeken naar functionaliteit. Een lamp moet daar vooral helder licht geven. Toch wordt ook tegenwoordig meer aandacht besteed aan het creëren van de juiste sfeer in de badkamer. Badkamermeubelen mogen nu stijlvol en mooi zijn waardoor er een fijne plek ontstaat. En uiteindelijk wil je na een lange werkdag jezelf verwennen met een lange avond in bad. Maskertje op, heerlijke badolie in het water, zacht muziekje op de achtergrond en zo lekker in je nieuwste magazine bladeren. Juist dan is die sfeervolle verlichting belangrijk en voel je je in jouw paleisje helemaal tot rust komen.

Wandlampen voor in de badkamer zijn er in vele soorten en vormen, maar het materiaalgebruik is wel enigszins beperkt. Dat heeft alles te maken met veiligheid en daar zul je toch rekening mee moeten houden. Een badkamerlamp moet spatwaterdicht zijn en aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen. Laat je daarom goed informeren door een specialist in interieurverlichting; ze kunnen je goed op weg helpen. Tegenwoordig wordt er veel voor metaal als basismateriaal gekozen. Bij kunststof lampen lijkt het design een onderschikte rol te spelen; daardoor zien we die lampen ook in veel minder variëteiten. Roestvrij staal en aluminium worden vaak gebruikt en dat zien we in het huidige lampendesign steeds meer in diverse geborstelde vormen terugkomen. Ook verchroomde oppervlakken zijn populair en blijven lang mooi. En vanzelfsprekend is ook glas een veelgebruikt materiaal voor verlichting; niet alleen als kap, maar in matte vorm ook vaak als onderdeel van de constructie. 

De invloed van het soort lichtbron moet je niet onderschatten. Natuurlijk wil je helder -of in elk geval voldoende- licht in je badkamer, maar het raken van de juiste sfeer is eigenlijk het allerbelangrijkst. De oude TL-buis kunnen we in dit verhaal dus eenvoudig schrappen en wordt nog maar weinig aangeboden. Er zijn eigenlijk drie lichtbronnen mogelijk; de spaarlamp, de halogeenlamp en LED. De spaarlamp wordt nog steeds aangeboden en in bestaande situaties veelvuldig gebruikt. De vorm van de lamp zelf is vrij groot en daarom worden er inmiddels steeds meer armaturen ‘omheen’ ontworpen die ook al vrij fors zijn. Deze techniek is duidelijk op z’n retour. De halogeenlamp is compact en geeft een helder licht. Hetzelfde geldt voor de LED-lampen, maar het voordeel van deze techniek is het lage energiegebruik. Nieuwe ontwerpen die op de markt verschijnen, maken dan ook hoofdzakelijk gebruik van LED als lichtbron. 

http://www.wandlampen-expert.nl/