2Binsite Artikel Website
Image default
Woning en Tuin

Houten Lampen

De houten lamp haalt de kracht van de natuur in huis.

Houten lampen zijn er in vele soorten, maten en uitvoeringen. Houten lampen variëren van staande lampen tot hanglampen, van kroonluchters tot schaarlampen, van ouderwets tot modern design, van Scandinavisch tot tropisch en ga zo maar door. De vele verschillende houtsoorten in diverse nerfstructuren, kleuren en kleurscharkeringen van bijna wit tot diep rood en zelfs zwart, geven talrijke combinatie- en toepassingsmogelijkheden met verschillende uitstralingen, die er voor zorgen dat hout van een natuurlijk materiaal worden omgetoverd tot een bijzondere eye-catcher die in vele verschillende interieurs tot zijn recht komt.

Een stukje geschiedenis.
De houten lamp kent een lange geschiedenis. Ver voordat de gloeilamp was uitgevonden werden al houten verlichtingsbronnen gebruikt. Hoe ver we ook teruggaan, hout is al vanaf het prille begin de basis van licht. Al in de prehistorie maakte men vuur met hout om zichzelf te verwarmen, maar ook om te kunnen zien in het donker. Later werd gebruik gemaakt van in teer gedoopte houten stokken, beter bekend als fakkels en nog weer later, nadat de bijenwas als verlichtingsbron was ontdekt, ontstond de kandelaar. De ooit zo robuuste Middeleeuwse meesterwerken van Gotische en Romaanse kandelaars, werden opgevolgd door verschillende klassieke stijlen zoals bijvoorbeeld Lodewijk de XIV, de latere Jugendstil, de Artdeco en de nog vrij recente zeventiger jaren stijl. Intussen hebben de oude stijlen concurrentie gekregen van de moderne stijlvolle design lampen die in vele eigentijdse stijlen, klassieke stijlen en zelfs in combinaties daarvan, op de markt worden gebracht. Je zou dus kunnen zeggen dat de houten lamp er altijd al is geweest, en waarschijnlijk altijd zal blijven.

Het materiaal.
Hout is een natuurlijk materiaal waar ‘leven’ in zit. Het straalt kracht en rijpheid uit. In de jaarringen en de nerven verschuilt zich een lang leven van het ontspringende lentegroen, de zwoele zomeravonden, van woeste najaarsstormen en de ijskoude winter maanden. De boom is het symbool van oerkracht en is één van de belangrijkste vaste waarden van het leven op onze planeet. Hij geeft onderdak aan vogels en insecten, zorgt voor voeding van de bodem en biedt beschutting tegen weersomstandigheden. De boom is de moeder van onze houten lamp.

De houten lamp
In welke vorm, uitvoering of in welk design dan ook, hout brengt de natuurlijkheid van buiten naar binnen. De sfeer van het leven van de boom komt terug in het interieur. Voor de houten lamp geldt dat de sfeer en de uitstraling van het materiaal extra worden versterkt door er de juiste verlichtingsbron bij te kiezen, al dan niet in combinatie met een bijpassende lampenkap.

De houten lamp inspireert nog altijd menig ontwerper en menig binnenhuis architect om de natuurlijkheid te combineren met sfeervolle verlichting en zo verschillende stijlen te ontwikkelen. Hierdoor is er in de loop der jaren een grote variatie aan houten lampen ontstaan die in vele verschillende interieurs tot hun recht komen.

De houten lamp is niet alleen maar een lamp, het is een stukje geschiedenis voor de toekomst…

http://www.houten-lampen.nl