2Binsite Artikel Website
Image default
Vakantie

Zonnepanelen op een boot; een aanrader of niet?

Ben je op dit moment op zoek naar een nieuwe boot? Of ben je juist van plan om jouw huidige boot te gaan renoveren? In beide gevallen kun je eens kijken naar een boot met zonnepanelen. Met de zonnepanelen op een boot kun je namelijk van de nodige voordelen genieten.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op een boot?

Door zonnepanelen op jouw boot neer te leggen, geniet je van de nodige voordelen. Zo is het een groot voordeel dat je langere vaartochten kunt maken. Je hoeft niet meer per sé terug naar de haven, aangezien je gewoon op het open water jouw energie op kunt wekken. Ook hoef je niet meer bang te zijn dat de accu van jouw boot volledig ontladen wordt.

Onderzoek heeft het volgende uitgewezen: met de juiste zonnepanelen op een boot kun je tot wel vier keer langer op het water blijven. Met name als je graag lange vaartochten maakt, is dit uiteraard ideaal.

Verder is het gebruik van de zonne-energie ook volledig gratis. Je maakt als het ware gebruik van de kracht van de natuur; het feit dat dit volledig gratis is, is mooi meegenomen. Ondertussen ben je ook nog eens duurzaam bezig. Alle energie die door de zonnepanelen opgewekt wordt, wordt immers op een duurzame manier opgewekt. Dát betekent dat je een steentje bijdraagt aan ons milieu.

Tot slot heb je met zonnepanelen op een boot eigenlijk nergens omkijken naar. Je hoeft eigenlijk zelf niks te doen, behalve te genieten van de zonne-energie die opgewekt wordt.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen op een boot?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, brengen de zonnepanelen veel voordelen met zich mee. Feit is wel dat je ook met enkele nadelen rekening moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld rekening met een bepaalde investering houden. Deze investering verdien je op termijn zeker weer terug, maar je moet het bedrag wel eerst op tafel leggen.

Daarnaast moet je ook nog enkele andere producten aanschaffen. Een zonnepanelensysteem werkt namelijk niet alleen met zonnepanelen, maar ook met een accu, een laadregelaar en verschillend bevestigingsmateriaal. Het totale gewicht van jouw boot kan hierdoor (flink) oplopen. Zeker ook omdat je nog bijvoorbeeld een ankerketting op jouw boot hebt liggen.

Tevens moet je heel goed kijken naar de bevestiging van de zonnepanelen. Waar ga je deze panelen op jouw boot leggen? Heb je hier überhaupt op jouw boot een geschikte plek voor? En hoe kun je deze op een veilige manier vastmaken? Dit zijn stuk voor stuk vragen waar je kritisch naar moet kijken. Je wilt immers niet dat de veiligheid op jouw boot in het gedring gaat komen door de zonnepanelen.

Maak een keuze tussen de vele soorten zonnepanelen

Ben je overtuigd van de voordelen van de zonnepanelen op een boot? En wil je deze graag op jouw boot neer gaan leggen? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar de meest geschikte zonnepanelen. Met name in de afgelopen jaren is het aanbod fors toegenomen, waardoor je meer dan voldoende keuze hebt. Ga je bijvoorbeeld voor flexibele zonnepanelen? Of geef je toch de voorkeur aan de zogeheten traditionele zonnepanelen? De keuze is aan jou.

Het advies is in ieder geval om altijd voor goede zonnepanelen te kiezen. Ga altijd voor zonnepanelen van een A-merk en durf ook te investeren. Als je besluit om matige zonnepanelen aan te schaffen, ben je eigenlijk een dief van je portemonnee. Je geeft immers geld uit, terwijl je nooit van de gewenste werking kunt genieten. Kijk bovendien goed hoeveel energie je nodig denkt te hebben; op basis daarvan kun je het benodigde vermogen goed inschatten.

Gerelateerde artikelen

Goedkope motorreizen boeken bij een specialist

De leukste vakantiehuizen in de Ardennen

Heerlijke wintersport vakantie

Bed & Breakfast in Amsterdam

Een vakantiewoning in het zuiden

Griekenland, een ideaal vakantieland