2Binsite Artikel Website
Image default
Sport

Welke voedingssupplementen kun je gebruiken bij het sporten?

Het gebruik van voedingssupplementen heeft vaak verschillende redenen. Het kan de prestaties verbeteren, spieren herstellen en groeien sneller én voedingstekorten door intensief trainen kunnen worden aangevuld. Elk supplement wordt gebruikt voor een ander doel, hier lees je meer over de verschillende aanvullingen.

Eiwitpoeders

Eiwitpoeders, zoals Whey, caseïne of plantaardige eiwitten, helpen bij het herstellen en opbouwen van spieren. Een sporter gebruikt dit supplement vaak na de krachttraining. De poeders vaak gemengd worden met water of melk, of verwerkt worden in een smoothie of shake.

Creatine

Creatine verhoogt de energievoorziening in de spieren. De spieren leveren dus meer kracht en explosiviteit in een bepaalde periode. Veel sporters gebruiken creatine bij explosieve sporten ter ondersteuning van de spieren.

Vitamine D en Calcium

Atleten die veel binnen sporten in een sporthal, gym of zwembad missen natuurlijke vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor de botgezondheid, ook calcium kan als extra supplement genomen worden om de botgezondheid te verbeteren.

Elektrolyten

Elektrolyten zijn mineralen die een elektrische lading dragen, hierdoor spelen ze een cruciale rol in het reguleren van de vochtbalans, het zenuwstelsel en de spierfunctie. Elektrolyten verlaten het lichaam via zweet en ander vocht. Tijdens het sporten zweet je vaak veel, waardoor mineralen niet meer in balans zijn. Bij lange of intensieve trainingssessies of in warme omstandigheden kunnen elektrolyten als aanvulling gebruikt worden. De balans hierbij is erg belangrijk, een te grote inname van elektrolyten kan erg schadelijk zijn.

Magnesium

Magnesium wordt, vaak in tablet- of poedervorm, ingenomen ter verbetering van de spierfunctie en energieproductie. Een andere positief feit is dat magnesium kan helpen bij het verminderen van krampen in de spieren. Daarnaast is magnesium een van de belangrijkste elektrolyten waar een tekort van kan ontstaan. Onder de sporters is het nemen van magnesium erg populair.

Let wel op, voedingssupplementen zijn een aanvulling en geen vervanging van eten. De basis van een gezonde levensstijl is altijd een gebalanceerd dieet. Het toevoegen van eiwitpoeders, creatine of andere supplementen kan het sportieve resultaat bevorderen, maar is altijd gebaseerd op een gezonde levensstijl. Het te veel innemen van een bepaalde stof, kan ook negatieve gevolgen hebben. Doe altijd goed onderzoek of ga voor advies naar een voedingsspecialist.

http://designmarkaz.net/8-gezonde-dingen-voor-in-je-shake/