2Binsite Artikel Website
Image default
Particuliere dienstverlening

Wat is een overlijdensrisicoverzekering en waarom heb je er een nodig?

Overlijdensrisicoverzekering, nabestaandenverzekering, levensverzekering. Allemaal benamingen voor min of meer dezelfde soort verzekering. Het komt erop neer dat je jouw eigen leven verzekert voor een vooraf gekozen bedrag. Kom je te overlijden in de periode dat de verzekering loopt dan krijg je dit bedrag uitgekeerd. Daarom spreken we in dit artikel over een overlijdensrisicoverzekering of levensverzekering. We bespreken waarom een overlijdensrisicoverzekering verstandig is, onder welke voorwaarden je deze afsluit en waar je verder op let bij het afsluiten.

Een ORV sluit je niet af voor jezelf maar voor je nabestaanden

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten doe je eigenlijk niet voor jezelf maar voor je naasten. Mocht jij komen te overlijden dan valt er een deel van het inkomen weg. Dankzij het bedrag dat je uitgekeerd krijgt kunnen je nabestaanden bijvoorbeeld in het huis blijven wonen. Daarom wordt de overlijdensrisicoverzekering vaak gekoppeld aan de hypotheek. Maar dit geld kan ook gebruikt worden om een bepaalde levensstandaard aan te kunnen blijven houden, bijvoorbeeld een auto kunnen blijven rijden, kinderen (extra) naar de opvang te brengen of bijdragen aan de opleiding van de kinderen.

Kun je een levensverzekering afkopen?

Gemiddeld sluit je een levensverzekering af voor 30 jaar. Nu kan het gebeuren dat je gedurende deze looptijd een financiële meevaller hebt, zoals een erfenis, waardoor je de verzekering niet meer nodig hebt. In dat geval kun je een levensverzekering afkopen. Dat betekent meestal dat je geen premie meer hoeft te betalen maar dat je het geld dat je al hebt ingelegd ook niet uitgekeerd wordt bij overlijden.

Waar let je op bij het afsluiten van een verzekering?

Een van de belangrijkste zaken waar je natuurlijk op let bij het afsluiten van een ORV is de hoogte van de premie die je betaalt. Wat kost een overlijdensrisicoverzekering eigenlijk? Dat is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het bedrag dat je wilt verzekeren en eventuele medisch onderliggende factoren. Door verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken op voorwaarden en premies kies je uiteindelijk de verzekering die het beste bij jouw situatie past.

Gerelateerde artikelen

Je eerste woning

Een nieuwe telefoon uitkiezen op het internet

Belangrijke keuzes bij het regelen van een uitvaart in de regio Breda

Scheidingsmediation voor een gezamenlijke oplossing

Rijschool Den Haag Rotterdam en motorrijlessen Particulier

Waar let je op bij het kiezen van een rijschool in Goes of Roosendaal?