2Binsite Artikel Website
Image default
Kunst en Kitsch

Zelf graffiti leren spuiten doe je zo

Graffiti spuiten is makkelijk: gewoon een spray can schudden en spuiten maar. Ja, dat is de basis. Móói graffiti spuiten is natuurlijk een stukje moeilijker. Net als mooi schilderen, mooi tekenen, of lekker koken dat is. Wil je ergens goed in worden, dan zal je moeten oefenen. Net als met een piano moet je je de ‘toetsen’ – het materiaal – eigen maken. Ga je voor een graffiti workshop met ervaren docenten, dan krijg je onder meer uitleg over gebruik van de materialen, maar natuurlijk ook over hoe je deze veilig kunt hanteren. Als deelnemer draag je beschermende kleding. De workshop vindt meestal in kleinere groepen plaats en bestaat uit een serie van uitdagende oefeningen om het graffiti spuiten in de vingers te krijgen. De oefeningen nemen doorgaans in moeilijkheidsgraad toe. Het doel van een workshop, zoals de geprezen Graffitnetwerk workshop, is om te brainstormen, bezig te zijn met teambuilden en natuurlijk aangenaam creatief bezig te zijn. Het graffiti spuiten zal zeker in je geheugen blijven.

Samen een concept bedenken

Een workshop volg je nooit in je eentje. Meestal ben je als groep bezig met het bedenken van een concept. Vaak wordt er een thema gekoppeld aan de workshop, zoals een kleur, een vorm, een afbeelding of zelfs een uitdrukking. Na afloop van de cursus kun je de gemaakte kunstwerken uiteraard gewoon mee naar huis nemen om thuis te bewonderen. Ook zal er na afloop van de workshop een evaluatie plaatsvinden per team, per groep, soms zelfs per individu.

Hoe kun je een graffiti workshop inzetten?

Je volgt de graffiti workshop bijvoorbeeld als creatief bedrijfsuitje (tijdens bedrijfsfeest, of juist als workshop om de teambuilding mee te vergroten. Een graffiti workshop kan ook onderdeel uitmaken van een groter evenement, zoals bijvoorbeeld een festival of een themapark. Wat ook opvallend leuk is? Een graffiti workshop inzetten als activiteit bij een vrijgezellenfeest.

Tips voor het gebruiken van graffiti

Zelf graffiti gebruiken? Onthoud dan altijd deze tips:

  • Hou de spuitbus rechtop als je hem gebruikt (er zit namelijk een rietje in dat verf naar de spuitmond begeleidt)
  • Is de verf bijna op? Zet de can dan op z’n kop op de grond. Geef er met een stevige hak een trap op, zodat de onderkant van de can dichter bij het rietje is en je er nog een flinke dot verf uit kunt halen
  • Als er niet genoeg druk in een spuitbus zit om de verf er lekker uit te laten komen, dan kan je hier een deuk inmaken: de inhoud is kleiner, de druk van het gas wordt groter
  • Werk je bij vriestemperaturen? Warm de cans dan even op in warm water.

Gerelateerde artikelen

Tips tegen eenzaamheid na verlies

Een kunstprint kopen voor in je woning?

Het Begin: Tatau in Samoa

Poul Pava opent exclusieve kunstwebshop in Europa

Voorbeelden van graffiti kunstwerken

Leuk: schilderen op nummer bloemen