2Binsite Artikel Website
Image default
Kunst en Kitsch

Tips tegen eenzaamheid na verlies

Tips tegen eenzaamheid na verlies

Een geliefde of dierbare verliezen beïnvloedt je leven. Vaak wordt de periode tussen het overlijden en de uitvaart als een emotionele achtbaan beschreven. Daarna kan het gemis en het verdriet erg hevig zijn. Op de belangrijke feestdagen is het gemis dan vaak het sterkst.

Na het organiseren van de uitvaart volgt in veel gevallen de periode waarin mensen een gedenkteken of urn laten maken. Een grafmonument of zelfs grafkunst kan je zo persoonlijk maken als je zelf wilt.

In het begin is er vaak nog steun en begrip van naasten, maar na verloop van tijd gaat voor hen het gewone leven weer verder. Het rouwen van de ander kan dan als “lastig” voelen. Het bezoek wordt minder frequent en je moet sterk zijn, het achter je laten en verder gaan.

Vaak beseft men niet dat een overlijden als een pijnlijke amputatie kan voelen. Als je een groot deel van je leven samen bent geweest ontstaat er een groot gat en gemis als iemand dan wegvalt. Het gemis kan leiden tot eenzaamheid. En wanneer je je eenzaam voelt is verdriet nog lastiger te verwerken. Hier geven we een aantal tips die een beetje kunnen helpen in het omgaan met verdriet en eenzaamheid.

Tips in tijden van eenzaamheid

1. Erken en herken je emoties

Schaam je niet voor je eenzaamheid. Je bent de moeite waard en verdient het niet om eenzaam te zijn. Helaas hebben veel meer mensen van alle leeftijden last van eenzaamheid en schaamte hierover. Het verlies van een dierbare geeft ook ene gevoel van eenzaamheid. Iemand die je dierbaar was komt nooit meer terug.

Je mag eenzaam om zijn als je dierbare er niet meer is. Niet bepaald iets waarvoor je zou moeten schamen. Dat anderen je niet kunnen bijstaan is vaak geen opzet. Vraag daarom een ander om hulp als je er behoeft aan hebt. Dat is geen teken van zwakte, maar van kracht. Je kwetsbaar durven opstellen kan heel dapper zijn. Wat er voor naars in jouw leven is gebeurd is niet altijd bekend bij anderen. Je moet ook niet alles in 1 te vertellen;  het mag ook stapje voor stapje. Zo bouw je langzaam aan een band en vertrouwen. Zo zie je vanzelf of iemand jouw vertrouwen aan kan en waard is.

Wanneer ie rollen omdraait en zelf anderen hulp aanbiedt maak je vanzelf spontaan contact en kom je weer onder de mensen. Ook die kleine gesprekjes en snelle contacten helpen als lichtpuntjes in een sombere dag.

2. Contact via Social Media

Er zijn lotgenoten die door een vergelijkbaar verdriet gaan. Via internet kun je (anoniem) in contact komen met mensen die herkennen waar jij mee zit. Er zijn speciale groepen op facebook en forums die gaan over verlies, rouwen en eenzaamheid. Zo is er bijvoorbeeld op Facebook een groep die speciaal voor jonge weduwe is opgericht. Natuurlijk kun je je ook aanmelden bij forums of groepen die gaan over andere dagelijkse onderwerpen die jou interesseren.

Vertellen wat je dwarszit geeft je lucht en roept begrip van medestanders op. Met compassie luisteren naar en reageren op een ander kan de start van een vriendschap zijn. Luisteren en het tonen van compassie en mildheid openen nieuwe deuren.

3. Kunstwerken

Actief bezig gaan met kunst in een creatief clubje of beeldhouw cursus levert niet alleen afleiding en  mooie kunstwerken op, maar ook de nodige contacten. Ook kun je actief zijn met het maken van een sculptuur als eerbetoon aan de overledene.  Dat kan een gestileerd,  figuratief of abstract beeld worden.  Moderne materialen als RVS en staal zijn heel geschikt voor eigentijdse beelden en kunstwerken die in de tuin geplaatst kunnen worden. Ook het geroeste staal (Corten) is heel populair. Of u nu een monumentaal kunstwerk of een kunstopdracht laat  maken, op die manier ontstaat een kunstwerk dat een blijvende herinnering oproept.   Of bemoei je met het ontwerpen van een persoonlijk grafmonument.  Door actief betrokken te zijn bij de verschillende fases van het gedenkteken ga je bewuster naar de afronding van een intense fase in je leven. Vaak start voor nabestaanden een nieuwe periode als het gedenkteken of grafmonument eenmaal geplaatst is.

4. Nieuwe kennissen en contacten

Wellicht staat je hoofd er helemaal niet maar, maar desondanks kun je proberen voorzichtig weer in contact te komen met nieuwe kennissen en contacten. Met vrijwilligerswerk of een ochtendklasje yoga of een wekelijks sportclubje maak je vanzelf nieuwe kennissen. Het heeft niet alleen een positief effect op je conditie maar ook op je humeur en het geeft even afleiding van het gemis. Een pauze in het rouwen.

5. Verstrooiing

Als een dierbare met wie je misschien wel lief en leed deelde overlijdt laat dat een gat achter. Het is niet ongebruikelijk dat je daarna gemis ervaart en zelf in een zwart gat kunt vallen. Soms helpt het dan om afleiding en verstrooiing te zoeken. Ben je een meer actief type dan kun je zelf ook nieuwe initiatieven helpen te ontplooien. Hoewel het misschien als een zware last zal voelen breng je dan wel zelf dingen in beweging. Niet alleen geeft het afleiding, het verplicht je ook tot handelen. Het maakt dat je bed uit moet, want men rekent op je. Het zorgt voor nieuwe contacten. Als je regelmatig iets in de agenda hebt staan geeft dat verstrooiing en nieuwe energie. Maak het niet te groot, het kan werkelijk van alles zijn. Van het opnieuw inrichten van je tuin, in het buurthuis actief zijn tot het een mooi herinneringsboek maken!

6. Schrijf het op!

Het schrijven van een dagboek of je gedachten en gevoelens in een brief opschrijven kan opluchtend werken. Die brief kan ook gericht zijn aan je dierbare die is overleden. Alles wat je nog had willen zeggen kun je daarin kwijt. Misschien ken je de film About Schmidt met in de hoofdrol Jack Nicholson. In deze film schrijft Nicholson  na het overlijden van zijn vrouw al zijn gevoelens in brieven gericht aan zijn fosterparents kind van een jaar of 7.

Dit is natuurlijk maar een film met een nogal extreem verhaal, maar toch laat de film zien hoe schrijven over wat er dwars zit of wat je bezig houdt of meemaakt zorgt dat je zaken op een rijtje krijgt en help te verwerken.

Dit artikel wordt u aangeboden door Memorabel Grafmonumenten en Grafkunst

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/

Gerelateerde artikelen

Voorbeelden van graffiti kunstwerken

Leuk: schilderen op nummer bloemen

Een kunstprint kopen voor in je woning?

Poul Pava opent exclusieve kunstwebshop in Europa

Zelf graffiti leren spuiten doe je zo

Het Begin: Tatau in Samoa