2Binsite Artikel Website
Image default
Hobby en vrije tijd

Speelgoed van de oude tijd, van aardewerken pop tot pluche dieren knuffel.

Speelgoed van de oude tijd, van aardewerken pop tot pluche dieren knuffel.

Kinderen spelen al erg lang met speelgoed, zo zijn er van de oudste beschavingen speelgoed gevonden, bronzen speelgoed, aardewerken, poppen en dieren. Het oude speelgoed bestaat uit allerlei zaken die in de directe omgeving van mensen zijn aangetroffen. De rammelaar is bijvoorbeeld een veel terugkerend speelgoed, wat al duizenden jaren oud is. Ook zijn er door de jaren heen veel soorten dierenknuffels gemaakt welke het altijd goed deden bij kinderen.

Bij de opgravingen in Egypte zijn kindergraven gevonden uit de tijd van de farao’s, hier vonden ze onder meer terracotta potten, beestjes, ballen en tollen.

Van de Grieken en Romeinen is veel speelgoed bewaard gebleven, er zijn afbeeldingen en beschrijvingen van speelgoed gevonden. Het speelgoed bestond uit lappenpoppen, jojo’s en trekkarretjes.

 

Speelgoed in de middeleeuwen van ridders te paard tot paardenknuffel.

Van de Middeleeuwen is weinig speelgoed bewaard gebleven, het meeste is vergaan of weggegooid. In het speelgoed wat wel overgebleven is herkennen we het speelgoed van nu, zoals vliegers, ballen, speelgoedsoldaatjes. Het spel is ook in de Middeleeuwen een nabootsing van de wereld van volwassenen en wordt ook gezien als zeer leerzaam. Soms is het niet helemaal duidelijk of de voorwerpen die eruit zien als speelgoed, ook daadwerkelijk als speelgoed werd gebruikt, poppenhuizen werden namelijk niet alleen voor de kinderen gemaakt, dit om te laten zien hoe rijk ze waren en hoe het huis er uitzag van binnen. Voor de rijken was het speelgoed van zilver, brons, glas of aardewerken.  Wat er ook bekend is dat er veel paarden voorkwamen in het speelgoed. Je kan hierbij denken aan hobbelpaarden, trek- en duwdieren maar ook paarden knuffels gemaakt van stof en stro.

 

Bekijk hieronder een interessante video over oud speelgoedVeel voorkomende soorten speelgoed:

  • Rammelaar
  • Knuffels
  • Paarden (hout, zacht materiaal)
  • Lappenpoppen
  • Trekkarretjes (trekdierenduwdieren)

 

Het nut van speelgoed en spel.

Speelgoed is voor kinderen van essentieel belang. Kinderen die vrij kunnen spelen kunnen het hoofd leegmaken en daardoor het leven van alledag beter aan. Naast speelplezier levert het ze ook belangrijke leermomenten op. Elke speelactiviteit is een gelegenheid om te leren en te ontwikkelen. Het helpt het kind met de ontwikkeling van zijn motorische- en sociale vaardigheden, taalvaardigheid en intelligentie, de zintuigen spelen hierbij ook een belangrijke rol.

Daarnaast heeft elke soort speelgoed zijn eigen leermomenten. Een kind oefent geduld met een gezelschapsspel omdat het op de beurt moet wachten. Regelmatig spelen is noodzakelijk om gezond en effectief te kunnen functioneren voor zowel kinderen als volwassenen.

 

 Bron:

http://museumkinderwereld.nl/educatie/speelgoedgeschiedenis/

 

Bedankt voor het lezen van dit artikel, mocht je nou ook zo’n mooie Crafty Pony willen hebben?

Neem dan een kijkje op onderstaande website 

https://craftyponies.nl