2Binsite Artikel Website
Image default
Gezondheid

Uitleg hooggevoeligheid en HSP?

Hooggevoeligheid is een thema dat vandaag de dag veelvuldig besproken wordt. Mensen worden zich meer en meer bewust van hun gevoelens en komen er daardoor achter dat ze misschien wel gevoeliger zijn dan ze vooraf dachten. Emoties die vaak werden weggedrukt, mogen opeens wel bestaan en zo ontdekken mensen nieuwe kanten van zichzelf. Wat is hoog gevoeligheid, wat wordt ermee bedoeld en hoe weet je of je dat ook hebt? 

Wat is hoog gevoeligheid? 

Het begrip hoog gevoeligheid werd voor het eerst geïntroduceerd door Elaine Aron. Deze psychologe heeft veel onderzoek gedaan naar dit begrip, mede door haar eigen gevoeligheid. Zo kwam ze er achter dat hoog sensitieve mensen veel tijd nodig hebben om prikkels te verwerken, dat ze gevoelig zijn voor indrukken in hun omgeving en vaak bovenmate creatief en talentvol zijn. 

Hoe weet je of je hoog sensitief bent? 

Heb jij het idee dat je gevoeliger bent dan een doorsnee persoon (HSP) en vind je het lastig om hiermee te dealen? Twijfel je of je hoog gevoelig bent en wil je dit graag zeker weten? Je kunt altijd langsgaan bij een psycholoog of een huisarts raadplegen. Bovendien is het ook een optie om gratis online een test in te vullen. Je krijgt daardoor al snel een indruk of hoog gevoeligheid iets is dat bij jou hoort. 

Leer omgaan met je hoog gevoeligheid

Leer omgaan met je gevoeligheid door eens wat sessies in te plannen bij een hulpverlener. Dit is niet iets om je voor te hoeven schamen. Het helpt je alleen maar om beter om te gaan met jouw gevoeligheid. Talenten leer je zo optimaal benutten en bovendien ontdek je hierdoor hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Dit maakt jou alleen maar tot een mooier en zelfbewuster mens!

https://www.zoma-opleidingen.nl/