2Binsite Artikel Website
Image default
Gezondheid

Tanden poetsen is belangrijk

Het menselijk gebit begint zich al snel na de geboorte te ontwikkelen. Iedereen wordt geboren zonder tandjes, maar binnen afzienbare tijd hebben kinderen al melktandjes waarmee ze hun eten kunnen vermalen. De twee onderstaande tanden komen normaal gesproken binnen een jaar als eerste door en de kiezen zijn doorgaans de laatste melktanden die zich laten zien. Het is in een vroeg stadium al belangrijk om het gebit heel goed te verzorgen. Daarvoor is het nodig om de tanden regelmatig te poetsen en ieder half jaar naar de tandarts te gaan.

Wisselen van leeftijd én van tanden

Hoe ouder een kind, hoe groter hij of zij wordt. Ook de mond vah kind. Daarom begint na een tijdje het wisselproces van de tanden. De melktanden worden over een bepaalde periode vervangen door sterkere tanden. Vaak start het wisselproces rond het vijfde of zesde levensjaar. Doorgaans begint dat bij de voortanden en daarna volgt vanzelf de rest van het gebit. Een mens heeft diverse soorten tanden die ook voor verschillende doeleinden dienen: snijtanden, hoektanden en kiezen. Ook tijdens het wisselen is het natuurlijk van belang de tanden goed te verzorgen en deze regelmatig te laten controleren bij een deskundige tandarts.

Voorkom problemen met een goede verzorging

Voor een goede verzorging van het gebit is het nodig dat de tanden minstens 2 of 3 keer per dag gepoetst worden. Een volledige poetsbeurt duurt minimaal 2 minuten. Tegenwoordig wordt door het merendeel van de tandartsen ook aangeraden om regelmatig te flossen. Dat is erg belangrijk voor de gezondheid van het tandvlees. Hoe goed een gebit ook verzorgd wordt, het is belangrijk om dit om de zoveel tijd te laten controleren een specialist: de tandarts of een specialist in mondhygiene. Om het half jaar is doorgaans een goed controlemoment. De tandarts kijkt of het gebit nog gezondheid en als het nodig is, zal het gebit verzorgd moeten worden. Ben jij een tandarts? Dan kun je bij Talent voor Tanden terecht voor een nieuwe uitdaging of kijk in andere vacaturebanken