2Binsite Artikel Website
Image default
Gezondheid

Sportfysiotherapie, wat houdt het in?

Door een ware kentering in sport media van televisie naar online streamingdiensten, is het enthousiasme om te willen sporten enorm toegenomen als nooit tevoren. Hoewel het de sporteconomie bijzonder goed aanwakkert, zijn wij van sportfysiotherapie Nijmegen er ook van bewust dat het ernstige nadelen met zich mee kan brengen. Mensen hebben meer aandacht voor sporten, dit betekent automatisch ook meer willen presteren waardoor de inzet hoger wordt. Hierdoor is sport nog nooit zo veeleisend geweest, zowel lichamelijk als geestelijk. Wanneer sporters hun grenzen proberen te verleggen, kan dit tot blessures leiden. Dit is waar Fysiotherapeut Nijmegen in beeld komt.

Wat is sportfysiotherapie?

Fysiotherapie is een paramedisch beroep afgeleid van de uit de jaren 60 ontstane heilgymnastiek, wat bedoeld was om het bewegingsapparaat te verbeteren en pijn te verminderen bij de mens. Tegenwoordig heeft een fysiotherapeut met zijn expertise ‒ in oefentherapie volgens voorschriften, gewrichtsmobilisatie, manuele therapie en elektrotherapie ‒ een zeer breed spectrum als het om revalideren gaat. Mensen met verschillende klachten zoals, musculoskeletale, cardiopulmonale en neurologische, kunnen daarom bij Fysiotherapeut Nijmegen terecht. Sportfysiotherapie is een verwante gespecialiseerde tak van fysiotherapie. Wij van sportfysiotherapie Nijmegen houden buiten de hierboven genoemde de klachten ons ook bezig met blessures en andere problemen die met sport te maken hebben.

Wat kunt u verwachten van een sportfysiotherapeut?

Sportfysiotherapeuten zijn dicht betrokken als het om preventie en behandeling van blessures gaat die voortkomen uit het sporten bij iedere leeftijd en op alle niveaus. Onze gespecialiseerde sportfysiotherapeuten geven dan op evidence-based practice (EBP) toelichting over veilig sporten en bewegen.

Hierbij stimuleren ze bovendien het verbeteren van een actieve levensstijl om mensen te helpen de kwaliteit van het leven te behouden of te hervormen. Sportfysiotherapeuten spelen een grote rol bij het helpen van sporters van alle leeftijden en alle klassen om hun prestaties te verbeteren.

Wat doet een sportfysiotherapeut?

Sportfysiotherapeuten werken in veel verschillende situaties. Sommige zijn in het veld te vinden met actieve recreatieve atleten bij privé trainingen, of zoals bij ons in de kliniek. Een sportfysiotherapeut helpt bij behandelingen van blessures als gevolg van een atletische activiteit. Allereerst beginnen ze met het uitvoeren van een beoordeling. Dit zowel om de oorzaak en de ernst van uw verwonding vast te stellen.

Om daarna een plan van aanpak te ontwikkelen, ontworpen om uw pijn te bestrijden en u terug naar het niveau van voor het letsel te brengen. Wanneer het plan is opgemaakt, wordt er een afspraakschema opgesteld en zult u waarschijnlijk ook specifieke oefeningen voor thuis meekrijgen die voor verlichting en verbetering moeten zorgen tijdens uw herstel.

Wat zijn de meest voorkomende blessures?

In het algemeen behandelt een sportfysiotherapeut blessures die men oploopt bij elke vorm van sport, dit ongeacht de intensiteit en pijnlijk genoeg, waardoor sporten ondraaglijk wordt. Hieronder een kort overzicht van de meest voorkomende blessures die zonder behandeling niet zullen verdwijnen of verlichten:

  • Pijn in de onderrug
  • Schouderblessure(Rotatorenmanchet)
  • Voorste kruisband(VKB) letsel
  • Meniscusletsel
  • Liesblessure
  • Enkelblessure
  • Tennis elleboog
  • Golfelleboog
  • En eventuele blessures-verrekkingen op andere anatomische locaties

Nu vraagt u zich natuurlijk af, wanneer is een blessure ernstig genoeg om behandelt te worden? In veel gevallen kan het letsel die u heeft opgelopen na een tijdje vanzelf genezen. Toch is er waarschijnlijk een reden waarom u geblesseerd bent zonder dat u in lichamelijk contact bent gekomen met een medesporter. Zelf als u denkt ‘ach, het is niks bijzonders’, is de kans dat de blessure terugkomt groter en wordt deze alleen erger en pijnlijker.

Hoe sneller wij van sportfysiotherapie Nijmegen hoofdoorzaak van het probleem kunnen achterhalen, hoe sneller u hersteld bent om er weer fit tegenaan te gaan. Neem vandaag nog contact met ons op en laat u informeren door een van onze sportfysiotherapeuten, om daarna zo snel mogelijk behandeld te kunnen worden.

https://fysioneerbosch.nl/