2Binsite Artikel Website
Image default
Gezondheid

ACT bij angststoornissen

ACT bij angststoornissen

ACT is een relatief nieuwe therapievorm, die voortkomt uit de cognitieve gedragstherapie. Waar binnen de Cognitieve Gedrags Therapie (CGT)vooral wordt uitgegaan van de maakbaarheid van onze emoties, gedachten en gevoelens. Daar ligt bij Acceptance And Commitment Therapie (ACT) de focus vooral op het accepteren van zaken die zo zijn.

Dit geeft een veel meer ontspannen manier van het werken aan je problemen. Want ACT wil zeker niet zeggen dat je accepteert dat de problemen er zijn en er blijven. Het accepteren van een probleem, betekent dat je erkent dat het er is. Je gaat vervolgens wel met het probleem aan de slag.

Dit is zeker voor angststoornissen relevant, want angststoornissen kunnen je leven sterk beïnvloeden.

De invloed van angststoornissen op jouw leven

Een angststoornis kan zich in allerlei vormen voordoen. Je kunt angstig zijn voor bepaalde situaties of bepaalde personen. Dit is op zichzelf al een onprettige situatie. Om die reden ga je je vaak anders gedragen, om de angstige situaties te vermijden. Het gevolg hiervan is dat je de angsten dus de ruimte geeft om je leven te beïnvloeden. Hoewel dit heel begrijpelijk is, maak je de angst hiermee wel belangrijk. Deze krijgt invloed op jouw leven.

ACT therapie als methode tegen angststoornissen

Binnen ACT gaan we aan de slag om jouw angsten beter te leren kennen. Waar ben je bang voor en waarom ben je bang? Wat zou er gebeuren als je angst inderdaad uitkomt, wat zou dit voor jou betekenen? 

En is dit effect groter dan het effect dat de angst nu op jouw leven heeft.

Met ACT gaan we aan de slag om jouw angsten een plek in je leven te geven. Dat kan betekenen dat ze er nog wel zijn, maar dat ze veel minder invloed hebben. Dit is vaak effectiever dan proberen je angsten te ontkennen of deze weg te stoppen. Waarschijnlijk had je dat wel gedaan als dat zo eenvoudig was.

ACT is veel praktischer, waardoor je weer met meer plezier je leven kunt leiden.

 

https://actceptatie.nl/act-helpen-angststoornis/