2Binsite Artikel Website
Image default
Financieel

Wilt u een lening aanvragen?

Een lening aanvragen is verleidelijk als u geld nodig heeft om een grote uitgave te financieren. Check eerst of een lening aanvragen echt noodzakelijk is. Sparen voor een grote uitgave is een beter alternatief.

Een lening kost geld door de rente die u hiervoor moet betalen. Hierdoor betaalt u te veel voor een aankoop. Bepaal voor u zelf of u de aankoop nog kunt uitstellen. Als u spaart, ontvangt u rente en zit u niet vast aan een verplichte maandelijkse aflossing. Door uw aankoop uit te stellen en hiervoor te sparen, hoeft u geen lening aan te vragen.

Waar kunt u een lening aanvragen?

Er zijn wel eens onverwachte situaties die u van te voren niet heeft voorzien. Als u de aankoop of een grote uitgave niet kan uitstellen, dan kunt u bekijken of een lening aanvragen een optie is. Voordat u een lening gaat aanvragen, is het belangrijk om u eerst goed te oriënteren.

U kunt een lening aanvragen bij verschillende financiële dienstverleners zoals banken, kredietverstrekkers en financiële tussenpersonen. Ook zijn er een aantal vergelijkingssites waar u zich eerst kunt oriënteren voordat u een lening gaat aanvragen. Geld lenen kost geld. Daarom is het verstandig om leningen te vergelijken op rente, de totale kosten, de voorwaarden, de prijs-kwaliteit verhouding en de klantervaringen van een aanbieder.

Waar moet u opletten bij een lening aanvragen?

Als u een lening gaat aanvragen is het belangrijk om u eerst goed te oriënteren en rekening te houden met de volgende punten:

1. Verdiep u in de type lening

Als u geld gaat lenen kunt u kiezen uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Welke lening u aanvraagt is afhankelijk van een aantal factoren. Een persoonlijke lening is een optie, wanneer u van te voren weet hoeveel geld u precies nodig hebt om uw aankoop te kunnen financieren. Ook speelt de levensduur van de aankoop een rol, bijvoorbeeld bij een auto.

Een persoonlijke lening heeft namelijk een vaste rente en vaste looptijd. Dit betekent dat de rente tijdens de duur van de lening hetzelfde blijft en u weet precies wanneer u de lening hebt afgelost. Zo voorkomt u dat niet teveel betaalt voor uw toekomstige auto én u de lening hebt afbetaald als uw auto weer aan vervanging toe is.

Een doorlopend krediet is een optie wanneer u vooraf de kosten niet exact weet, zoals bij een verbouwing. Het geld dat u voor uw verbouwing nodig hebt, geeft u waarschijnlijk niet in één keer uit. Bij een Doorlopend krediet spreekt u een kredietlimiet met de geldverstrekker af en dat is het bedrag wat u maximaal mag lenen. Bij een doorlopend krediet kunt u in de eerste 36 maanden vrij geld opnemen binnen uw kredietlimiet. Daarna moet u verplicht aflossen om binnen de looptijd van 180 maanden te blijven.

De rente en looptijd bij een doorlopend krediet is variabel. Dit betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de duur van uw lening. De looptijd is afhankelijk van de hoogte van het opgenomen geldbedrag, maar kan per 1 mei 2019 niet langer zijn dan 180 maanden

2. Vergelijk voordat u een lening gaat aanvragen

Voordat u een lening gaat aanvragen is het belangrijk om eerst de leningen met elkaar te vergelijken. Op vergelijking websites kunt u leningen eenvoudig met elkaar vergelijken op type lening, de totale kosten van een lening, de rente van een lening, de voorwaarden van een lening, de prijs-kwaliteit van een lening en de klantervaringen van een aanbieder.

Daarnaast is het verstandig om verschillende offertes aan te vragen bij verschillende geldverstrekkers. Zo krijgt u een goed beeld in de verschillen, de voorwaarden en de totale kosten als u geld gaat lenen.

3. Let op de totale kosten bij een lening

Bij het aanvragen van een lening is het belangrijk om op de looptijd of aflossing te letten. U kunt wel kiezen voor een lager maandbedrag of een kortere looptijd, maar dit betekent ook dat u langer aan uw lening vast zit. Hoe korter de looptijd, hoe minder rente u betaald. De totale kosten van een lening zullen dus ook lager zijn, als u kiest voor een kortere looptijd.

4. Check voordat u een lening gaat aanvragen of de geldverstrekker een AFM vergunning heeft

Alleen aanbieders met een AFM vergunning mogen in Nederland leningen verstrekken. Het is daarom belangrijk, voordat u een lening aanvraagt, te checken of de geldverstrekker een AFM vergunning heeft als u geld lenen. Ook is het belangrijk om te controleren of de geldverstrekker aangesloten is bij het Kifid.

Het Kifid is het klachtenloket voor mensen met een klacht over een financieel product of dienst. Indien u een klacht heeft over uw financieel product of over een financiële dienstverlener, kunt u eerst een klacht indienen bij de dienstverlener. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u uw klacht bij Kifid indienen en bekijken zij of ze klacht kunnen oplossen.

Let op! Geld lenen kost geld.

https://www.directa.nl/