2Binsite Artikel Website
Image default
Financieel

Jongeren en geldlenen de vier verschillende types.

Van oppotten tot alles opmaken. Jongeren denken vaak heel verschillend over geld. Uit onderzoek van de stichting Weet Wat je Besteedt (WWJB) blijkt dat jongeren tussen de 12 en 25 zijn onder te verdelen in vier geldtypes: de toekomstplanner, de regelaar, de trendsetter en de levensgenieter.

De groep toekomstplanners is het kleinst. 16 procent van de jongeren is ondernemend en vindt het belangrijk zelf de bankzaken te regelen. 29 procent is een regelaar, oftewel voorzichtig en spaarzaam. Tot de groep trendsetters behoort 30 procent. De levensgenieter (25 procent) vindt dat geld moet rollen.

De vier types werden woensdag gepresenteerd op het evenement Jongeren & Geld. Prinses Máxima nam op het congres een boekje in ontvangst dat op basis van het onderzoek is gemaakt. De stichting liet het onderzoek uitvoeren onder meer dan duizend jongeren.

Toekomstplanners kunnen dus tijdelijk langer lenen.

Langstudeerders en toekomstplanners kunnen tijdelijk drie jaar langer geld lenen om zo beter in staat te zijn het verhoogde collegegeld te kunnen dragen. De maatregel is vooral een tegemoetkoming aan studenten die vanaf september dit jaar langer dan de bedoeling is over hun studie doen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) kondigde donderdag in een brief aan de Tweede Kamer aan dat hij binnenkort met een aanpassing van de voorstellen voor het hoger onderwijs komt. Studenten moeten vanaf komend studiejaar 3000 euro bovenop het collegegeld betalen wanneer ze meer dan een jaar vertraging oplopen bij het afronden van hun bachelor- of masteropleiding.

Overgangsregeling

Ondanks kritiek van de oppositie en vanuit het onderwijsveld voelt het kabinet niet voor een overgangsregeling die huidige studenten met vertraging buiten schot zou laten. Volgens Zijlstra zou dat een financiële aderlating betekenen en bovendien zouden alle lasten dan bij toekomstige studenten komen te liggen.

Noodzakelijk

In de brief verdedigt Zijlstra opnieuw de ingrepen in het hoger onderwijs, die volgens hem noodzakelijk zijn om uiteindelijk het onderwijs te kunnen verbeteren. Bovendien moet het studierendement in zijn ogen omhoog. De staatssecretaris keert zich tegen een voorstel van de VVD om studenten die een bestuursfunctie willen vervullen vrij te stellen van collegegeld. Zijlstra vindt het onwenselijk om voor een kleine groep een uitzondering te maken. Volgens hem kunnen studenten een jaar uitlopen en is er dus tijd voor extra vakken of een bestuursfunctie.

https://www.minileningaanvragen.com

Gerelateerde artikelen

Beleggen is leren en doorgaan.

Waarom een vordering kopen?

Geld nodig? Ga een lening aan.

Zijn crypto koers verwachtingen betrouwbaar?

Voordelen van het kiezen van een broker

Iedereen kan een goede belastingadviseur vinden