2Binsite Artikel Website
Image default
Financieel

Dingen waar je als zzp’er aan moet denken op financieel gebied

fantastisch iets. Werken als ZZP’er heeft namelijk veel prachtige voordelen. Je kunt namelijk je eigen tarieven bepalen, waardoor een ZZP’er doorgaans ook meer geld overhoudt maandelijks. Bovendien geeft het leven als ZZP’er jou ook zeer veel vrijheid. Je kunt zelf je uren bepalen en hebt geen baas boven je. Je hebt alleen een opdrachtgever, maar die relatie is vaak heel anders en bovendien ook veel gemoedelijker. Maar als het gaat om het zijn van een ZZP’er, dan zijn er ook extra zaken waar je op moet letten. Vooral op financieel gebied, is dat zeer belangrijk. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Geld reserveren voor de BTW

In de meeste gevallen moet je als ZZP’er ook BTW betalen. Dit is een bedrag waar je zelf verantwoordelijk voor bent om te vragen bij je opdrachtgevers. Het punt is echter dat jij dit als een soort voorschot krijgt. Je int het eigenlijk alvast voor de belastingdienst. Vervolgens doe je in een specifieke periode aangifte en geef je op hoeveel omzet je hebt gehad. Omwille van die reden moet je dit geld ook reserveren en niet denken dat dit al van jou is. Anders kun je namelijk problemen krijgen bij de afdracht van de BTW. Daar is de belastingdienst dan ook heel streng op, dus je moet dit ook altijd op tijd betalen, anders kun je een boete krijgen of je moet rente betalen.

Inkomstenbelasting: doomen-quist.nl

Als het gaat om het zijn van ZZP’er, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor het afdragen van de inkomstenbelasting. Als je in loondienst werkt, dan wordt dit allemaal al voor je geregeld. Maar ook voor de inkomstenbelasting moet je dus altijd geld reserveren, zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan qua financiën. Het is ook aan te raden om een voorlopige aanslag aan te vragen. Dan betaal je in principe al belasting in termijnen, zodat je aan het eind van het jaar niet in de problemen komt.


Heb je hulp nodig met je financiën? Dan kun je bijvoorbeeld doomen-quist.nl inschakelen.