2Binsite Artikel Website
Image default
Dieren

Wat is parodontitis

Parodontitis is een tandvleesontsteking dat ver gevorderd is. Deze ontsteking bevindt zich niet enkel in de tandvlees, deze ontsteking heeft de mogelijkheid om zich uit te breiden van de tandvleesrand naar het kaakbot dat daaronder ligt. Dat is de reden waarom de kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaat. Het is zelfs mogelijk dat de kaakbot zoveel verdwijnt dat je tanden en kiezen zelfs uit kunnen vallen doordat ze los gaan staan of dat je genoodzaakt bent om de tanden te trekken van de hond bij bijvoorbeeld een dierenarts.

Honden

Parodontitis is een van de meest voorkomende oorzaak van een gebitsaandoening bij een hond. Deze gebitsproblemen kunnen bij een hond vanaf de leeftijd van 2 jaar beginnen optreden. Om dit te ontwijken is gebitsverzorging sterk aangeraden. Wanneer je hond een slecht ruikende adem heeft kun je dat als een signaal opvatten als het begin van een gebitsprobleem. Als je dit op tijd herkent kun je het nog zelf goed behandelen maar de meeste eigenaren herkennen dit niet zo snel.

Als de behandeling van parodontitis niet op tijd gebeurt dan kan dit leiden tot tanden trekken van de hond, zelfs infecties van de lever, nieren of het hart is hierdoor mogelijk.

Twee vormen

De ontsteking parodontitis kan in twee vormen ontstaan bij jouw hond. De eerste vorm is dat het tandvlees wordt teruggetrokken en hierdoor de tandwortel zichtbaar wordt. De tweede vorm is dat je hond zijn tandvlees behoudt maar dat er een diepe opening tussen de tand en het tandvlees ontstaan is. Deze tweede vorm is dus niet met het blote oog zichtbaar. Het is mogelijk dat beide vormen van parodontitis tegelijkertijd aanwezig zijn bij jouw hond.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak van een ontstoken tandvlees is dat er bacteriën in de tandplak zit. Deze bacteriën worden dan dagelijks ontstaan door voedselrestjes.

Tandplak kan bij de hond gaan mineraliseren tot tandsteen. Tandsteen is niet echt een oorzaak voor een tandontsteking maar het verhoogt toch de risico ervan. Dit komt doordat tandplak zich vast gaat hechten aan het hardere oppervlak van de tandsteen, hierdoor kan het een ontsteking bevorderen.

Tanden laten trekken

Eén van de meest voorkomende redenen om tanden te trekken van de hond is daarom ook parodontitis. Als je veel te lang wacht met het behandelen van de ontsteking kan het zijn dat of de tanden vanzelf beginnen af te vallen of dat je de tanden moet laten trekken.

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/echo-hart-hond/