2Binsite Artikel Website
Image default
Dienstverlening

De laatste verzorging van een dierbare

Bouwens Uitvaarten, een familiebedrijf in hart en nieren. Opgericht in 1927 met, heden ten dage, een prachtig uitvaartcentrum in Amstelveen en een crematorium in Uithoorn, inmiddels gerund door de derde generatie. Het dienstenpakket van Bouwens Uitvaarten is breed en qua uitvaarten zijn de mogelijkheden uitgebreid. In dit artikel gaan we iets dieper in op een ietwat onbekendere vorm van de laatste verzorging van een dierbare; thanatopraxi.

Wat is thanatopraxi

Thanatopraxi is een proces waarbij het lichaam van een overleden persoon tijdelijk wordt behandeld om ontbinding te vertragen en het lichaam er natuurlijker uit te laten zien voorafgaand aan de begrafenis of crematie. Het wordt soms ook “embalming” genoemd, hoewel het proces enigszins verschilt van de vorm van balseming die vaak in sommige culturen wordt gebruikt.

Het doel van thanatopraxi is om de overledene een respectvol en waardig uiterlijk te geven voor degenen die afscheid willen nemen, vooral als er een openbare opbaring of begrafenisplechtigheid gepland is. Hier zijn enkele stappen die meestal bij het thanatopraxi-proces betrokken zijn:

  1. Desinfectie: Het lichaam wordt eerst grondig gereinigd en gedesinfecteerd om bacteriële groei te voorkomen.
  2. Behandeling van de bloedsomloop: Een speciale vloeistof, die een conserverende werking heeft, wordt geïnjecteerd om ontbinding te vertragen en weefselverval te verminderen.
  3. Behandeling van de weefsels: Indien nodig worden ook de weefsels en holtes behandeld met conserverende vloeistoffen om het ontbindingsproces verder te vertragen.
  4. Hygiënische verzorging: Het lichaam wordt gewassen en gekleed in de kleding die de familie heeft gekozen.
  5. Cosmetische zorg: Make-up en andere cosmetische middelen kunnen worden gebruikt om het uiterlijk van de overledene te verbeteren en eventuele onvolkomenheden te camoufleren.
  6. Positionering en opbaring: Het lichaam wordt in een natuurlijke en comfortabele houding geplaatst voor de opbaring of begrafenis.

Thanatopraxi wordt vaak uitgevoerd door speciaal opgeleide professionals. Het proces is niet verplicht, en families kunnen ervoor kiezen om het al dan niet te laten doen, afhankelijk van hun voorkeuren, culturele tradities en religieuze overtuigingen. In sommige landen en culturen is het gebruikelijker dan in andere. Bouwens Uitvaarten biedt deze vorm van lichte balseming aan als laatste verzorging van een dierbare.

https://www.bouwensuitvaarten.nl/