2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

Wat kan Hardware as a Service betekenen voor mijn bedrijf?

Ben jij voor je bedrijf op zoek naar nieuwe hardware? Je hebt dan meerdere verschillende mogelijkheden. Je kan er voor kiezen om deze hardware zelf aan te schaffen en te onderhouden. Je kan echter ook kiezen voor Hardware as a Service (HaaS). Dit is een dienstmodel waarbij bedrijven apparatuur leasen in plaats van deze aan te schaffen en zelf te onderhouden. Dit concept is vergelijkbaar met Software as a Service, waarbij software wordt geleverd als een dienst in de cloud, in plaats van dat deze lokaal wordt geïnstalleerd. Hardware as a Service heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege de vele voordelen die het biedt.

Hoe werkt HaaS precies?

Hardware as a Service werkt als volgt: in plaats van kapitaal te investeren in de aankoop van hardware, leaset een bedrijf de benodigde apparatuur van een HaaS-provider. Deze provider is gedurende de leaseperiode verantwoordelijk voor het leveren, installeren, onderhouden en upgraden van de hardware. Je betaalt dan als bedrijf maandelijkse abonnementskosten voor het gebruik van de hardware, wat de financiële lasten vermindert en voorspelbaarder maakt. Op deze manier je hardware gebruiken is in Nederland bijvoorbeeld bij IRENT mogelijk.

Hoe kan HaaS mijn bedrijf verder helpen?

Er zijn verschillende manieren te noemen waarop HaaS ook jouw bedrijf verder kan helpen.

  • 1. Kostenbeheersing en voorspelbaarheid: een van de grootste voordelen van HaaS is dat jouw bedrijf geen kapitaal meer hoeft te investeren in nieuwe hardware. In plaats van in een keer een groot bedrag uit te moeten geven, betaal je als bedrijf een maandelijkse vergoeding, die ook elke maand hetzelfde is.
  • 2. Toegang tot moderne technologie: dankzij HaaS heb je als bedrijf altijd de beschikking over de nieuwste technologie. Aanbieders upgraden regelmatig de hardware, zodat klanten kunnen profiteren van verbeterde prestaties en beveiliging zonder dat daar extra kosten bij om de hoek komen kijken.
  • 3. Minder onderhoud: het onderhoud, de reparatie en de beveiliging van de hardware bij je bedrijf is de verantwoordelijkheid van de HaaS-provider. Intern heb je zodoende eigenlijk geen gespecialiseerde IT-afdeling meer nodig.
  • 4. Schaalbaarheid: het is nu voor een bedrijf mogelijk om de hardware-infrastructuur snel aan te passen aan veranderende behoeften. Extra computers nodig? Of juist minder? Dit wordt snel door het HaaS-bedrijf geregeld.
  • 5. Focus op de kernactiviteiten: doordat je de verantwoordelijkheid voor hardware uitbesteed, kan jij je met je mensen richten op je kernactiviteiten en doelen.

Conclusie

Hardware as a Service, bijvoorbeeld bij IRENT, biedt bedrijven aanzienlijke voordelen. Denk aan kostenbeheersing, toegang tot moderne technologie, verminderd beheer en onderhoud en schaalbaarheid. Het is de perfecte oplossing voor een organisatie die streeft naar flexibiliteit en kostenefficiëntie.