2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

Verschillende soorten water en hun gebruik

Water is op onze planeet een essentieel onderdeel van het leven. Niet alleen voor onze lichamen is water belangrijk maar ook voor andere toepassingen in het leven is water van belang. In deze blog duiken we dieper in de verschillende soorten water die bestaan en welke eigenschappen die daarbij horen.

Kraanwater

Het meest toegankelijke water dat men kent is kraanwater. Dit wordt veilig gemaakt bij waterzuiveringsinstallaties op lokaal gebied. Het bevat vaak filtratie, desinfectie en af en toe wordt er fluoride toegevoegd zodat er geen bederving van tanden komen. Kraanwater is altijd veilig om te drinken maar kan soms wel anders smaken door de hardheid van het water. Dit hangt af van de minerale samenstelling van het water.

Gedestilleerd water

Gedestilleerd water bestaat uit water dat is gekookt tot stoom en daarna gecondenseerd is terug naar een vloeibare vorm. Hierdoor verdwijnen onzuiverheden en opgeloste mineralen. Dit type water wordt vaak gebruikt voor laboratoria, medische apparatuur of voor dingen waar puur water voor nodig is.

Gezuiverd water

Dit water komt tot stand bij osmose, ionenwisseling of filtratie waar alle bacterische of chemische verontreinigingen verwijderd. Gezuiverd water wordt vaak gebruikt in de cosmetische en farmaceutische productie. Het kan ook wel gedronken worden als mensen voorkeur hebben voor meer zuiverheid in het water.

Hard en zacht water

Als we het hebben over hard water dan wil dat zeggen dat er veel mineralen zoals calcium of magnesium in het water zitten. Het is veilig om te drinken maar kan echter wel kalkaanslag in leidingen of apparaten geven. Het tegenovergestelde is zacht water. Dit heeft dus een laag gehalte van mineralen. Voordelen van een waterontharder is dat hard water omgezet kan worden in zacht water wat weer voordeliger is voor duurzaamheid van de apparaten. 

Mineraalwater

Mineraalwater komt uit ondergrondse bronnen die rijk zijn aan verschillende mineralen. Er zijn mineralen zoals calcium, magnesium en natrium die het water een kenmerkende smaak geven en ook eigenschappen bevatten die goed zijn voor de gezondheid. Het water wordt gebotteld met de natuurlijke mineralen waarbij geen andere behandelingen plaats vinden.

Alkalisch water

Alkalisch water is ten opzichte dan gewoon drinkwater minder zuur doordat het een hogere PH – waarde heeft. Voorstanders geloven dat alkalisch water gezondheidsvoordelen met zich meebrengt omdat het de zuurgraad in het lichaam kan neutraliseren.

Elk type water heeft weer zijn eigen kenmerken en toepassingen, waarbij er tegenwoordig apparaten zoals een waterontharder die helpen om aan specifieke behoeftes te voldoen op het gebied van water. Het begrijpen van verschillende soorten water kan ons helpen om gezonder en efficiënter om te gaan met deze belangrijke bron!