2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

Een hologram: wat is het en wat kun je ermee?

Dankzij science fiction films hebben veel mensen wel een idee van wat een hologram is. Hoe het precies werkt en wat je er dan eigenlijk mee kunt, dat zijn heel andere vragen. In dit artikel geven we je kort antwoord op deze vragen.

 

Heel simpel gezegd: een hologram is een 3D projectie. Dit 3D model wordt in een ruimte geprojecteerd en geeft zo dus een realistisch beeld van een voorwerp dat eigenlijk helemaal niet in die ruimte staat. Zo kan er een levensgrote walvis in de ruimte worden geprojecteerd, zonder dat deze daar echt hoeft te zijn. Nu is een walvis natuurlijk wel een erg groot dier, dus dan heb je ook een flinke ruimte nodig. Daarbij hebben niet alle apparatuur waarmee hologrammen worden gemaakt het bereik om een levensgrote walvis te projecteren. Deze markt is nog volop in ontwikkeling.

Hoe wordt een hologram gemaakt

Een van de meest gebruikte manieren om een hologram te maken is het LED Display Fan. Bedrijven zoals Media Hologram maken gebruik van deze techniek. Bij een holografische projectie middels een LED Display Fan draait een LED strip heel snel rond. Deze strip draait zelfs zo snel rond, dat het menselijk oog de rotatie niet kan zien en daardoor zal denken dat het één geheel is. De LED fan zendt op de juiste plekken van de strop licht uit, waardoor de rest van de strip transparant wordt. Zo ontstaat er diepte vorming, wat voor het 3D-effect zorgt.

Het nut van een hologram

Een hologram ziet er hartstikke tof uit, maar wat is eigenlijk het nut van zo’n 3D projectie? Voor bedrijven kan een hologram voornamelijk bij bijvoorbeeld presentaties erg nuttig zijn. Ontwerpen of andere concepten en vraagstukken kunnen gemakkelijk geprojecteerd worden, waardoor de kijker direct doorheeft wat hij ziet en de theorie achter de projectie veel makkelijker kan begrijpen. Ook in het onderwijs zouden hologrammen een interessante rol kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan het projecteren van een lichaam zodat leerlingen zich eerst goed kunnen oriënteren voordat ze aan een snijzaal beginnen.