2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

De geschiedenis van de druktechnieken

In de vijftiende eeuw na Christus kwam de boekdrukkunst op in het werelddeel Europa. Destijds was het een volledig nieuwe ‘kunst’, die met de hand uitgevoerd werd. Tegenwoordig wordt dit proces van druktechnieken vliegensvlug met machines aangepakt, maar welke druktechnieken waren er vroeger en nu? 

Er zijn verschillende druktechnieken, waarvan er vier klassiek genoemd worden: (1) doordruk; (2) diepdruk; (3) offset of vlakdruk; en tot slot (4) hoogdruk of boekdruk. Deze klassieke druktechnieken zullen één voor één uitgelegd worden.  

Hoogdruk, offset of vlakdruk

De oudste vorm van de druktechnieken houdt in dat de delen die de afdruk moeten maken verhoogd aangebracht zijn op de drukvorm. Deze vorm van drukken is sterk afgenomen door de verdere ontwikkeling van andere druktechnieken.

Over offset en vlakdruk het volgende. Bij deze techniek worden de eigenschappen van de combinatie van vet en water, namelijk dat ze elkaar afstoten, gebruikt. De drukplaat wordt eerst vochtig gemaakt, waarbij het afdrukbeeld een glad oppervlakte heeft en het water afstoot in tegenstelling tot het ruwe deel dat niet afgedrukt wordt. Vervolgens wordt de plaat bedekt met met inkt. De vette inkt wordt afgestoten op het ruwe deel, dat je niet af wilt drukken.

Op het gebied van diepdruk het volgende. Bij deze vorm van druktechnieken wordt de te drukken afbeelding verdiept aangebracht. De inkt blijft in de verdieping zitten. Hoe zit het met doordruk? Zoals de naam zegt, wordt de inkt bij deze klassieke soort van druktechnieken door de open delen van de drukvorm gedrukt. Voorbeelden van deze techniek zijn stencil-, zeef- en sjabloondruk.  

Druktechnieken in het nu

Tegenwoordig wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van digitale druktechnieken. Hierbij gaat het om het drukken op een drukpers waarbij het product op directe wijze digitaal op de pers worden uitgevoerd of om het digitaal printen.

De digitale printdruktechnieken kunnen door drie technologieën ondersteund worden. Het gaat om de inkjet, elektrofotografisch en de Océ Copy Press.

https://www.optimumgroup.nl/technieken