2Binsite Artikel Website
Image default
Banen en opleidingen

Wat als je werken in Nederland zat bent

Werken in het buitenland is een geweldige ervaring en is dan ook een mooie start voor je internationale carrière en geeft je een hoop kansen. Je leert een andere taal, krijgt andere culturen te leren en je leert allerlei soft skills. Maar wat moet je allemaal weten voordat je deze ervaring aangaat?

 

Voordat je gaat zoeken

Voordat je naar het buitenland gaat zijn er een aantal dingen die van je van tevoren goed moet onderzoeken. Het belangrijkste is dat je legaal mag gaan werken, kijk dus goed naar de verschillende visa of werkvergunningen. Houdt daarbij rekening dat het aanvragen van zo een visa veel tijd kan kosten, ook kan de tijd die je in een land kunt verblijven flink verschillen. Daarnaast moet je ook kijken naar het leven daar, wat de levenskosten zijn en dat in verhouding tot je salaris. Het is namelijk wel leuk om in het buitenland te werken maar je moet ook geld kunnen overhouden om leuke dingen te doen. Ook handig om te weten is hoeveel vrije tijd je gaat hebben, als je alleen maar aan het werk bent omdat dat in die cultuur normaal is blijft er weinig tijd over. Doe veel onderzoek naar de mensen daar, wat zijn hun normen en waarden, hoe komen zijn aan hun baan en hoe stellen zij hun sollicitatiebrief op. Probeer voordat je gaat al een netwerk op te bouwen zodat je mensen hebt waar je op kunt terugvallen.

 

De cultuur

Elk land heeft haar eigen cultuur, taal en normen en waarden. Als je naar het buitenland gaat zal de taal leren spreken het lastigste maar belangrijkste zijn. Om buitenlandse werknemers te stimuleren hanteren veel bedrijven gestandaardiseerde processen, ook wel standaard operating procedures. Deze geven nieuwe medewerkers een checklist waardoor ze meer houvast hebben en minder fouten maken tijdens de werkzaamheden door het cultuurverschil. Zo is de stap verschil met Nederland minder groot en zal het inwerken sneller gaan.

https://www.paradijsvogelsmagazine.nl/werken-in-het-buitenland/