2Binsite Artikel Website
Image default
Aanbiedingen

Valeriaan voor slaap: wat onderzoek zegt.

Wat is valeriaan en waarvoor wordt het gebruikt?

Valeriaan is een kruid dat mensen al eeuwenlang gebruiken voor angst en als slaapmiddel. Het wordt ook gebruikt om menstruatie en buikkrampen te verlichten. Het komt van de wortel van de valeriaanplant, die in gebieden in Noord-Amerika, Europa en Azië voorkomt. Van de meer dan 200 bekende valeriaansoorten is de Euraziatische variëteit V. officinalis degene die het populairst is. Valeriaanwortel staat bekend om zijn geur van zweterige sokken.

Valeriaan wordt verkocht als voedingssupplement en is verkrijgbaar als extract in poeder- of vloeibare vorm, als gedroogd kruid in theevorm of in pilvorm. Als slaapmiddel is valeriaan het meest effectief als je het kort voor het slapen gaan inneemt. Bij angst kunt u gedurende de dag 3 keer of meer een dosis nemen, ook voor het slapen gaan.

Mensen gebruiken valeriaan vaak in combinatie met andere kruiden, waaronder Sint-janskruid, passiebloem, citroenmelisse, kava en hop.

Valeriaan voor slaap interfereert niet met de slaapcycli of met de rustgevende REM-slaap.

Mensen gebruiken valeriaan om angst, depressie en slechte slaap te verlichten, en ook om de menstruatie en buikkrampen te verlichten. Valeriaan heeft een licht kalmerend effect dat meestal niet leidt tot slaperigheid de volgende dag. Als slaapmiddel lijkt valeriaan het meest effectief te zijn voor mensen die moeite hebben om in slaap te vallen en die zichzelf als slechte slapers beschouwen. Het heeft ook goede resultaten voor mensen die ’s nachts wakker worden. Sommige studies tonen aan dat valeriaan een snelle verlichting kan bieden voor een slechte nachtrust. Maar het kan 2 tot 4 weken van dagelijks gebruik duren om betere slaap te brengen voor mensen met ernstige slapeloosheid.voetnoot1 Andere studies tonen aan dat valeriaan niet heeft geholpen met slapeloosheid.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) reguleert voedingssupplementen niet op dezelfde manier als de geneeskunde. Een voedingssupplement kan worden verkocht met beperkte of geen onderzoek naar hoe goed het werkt.

Vertel uw arts altijd of u een voedingssupplement gebruikt of dat u overweegt een voedingssupplement te combineren met uw conventionele medische behandeling. Het is misschien niet veilig om af te zien van uw conventionele medische behandeling en alleen te vertrouwen op een voedingssupplement. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Houd bij het gebruik van voedingssupplementen rekening met het volgende:

Net als conventionele geneesmiddelen kunnen voedingssupplementen bijwerkingen veroorzaken, allergische reacties opwekken of in wisselwerking staan met receptplichtige en niet-receptplichtige geneesmiddelen of andere supplementen die u mogelijk inneemt. Een bijwerking of interactie met een ander geneesmiddel of supplement kan andere gezondheidsproblemen verergeren.
Voedingssupplementen zijn mogelijk niet gestandaardiseerd in hun productie. Dit betekent dat hoe goed ze werken of welke bijwerkingen ze veroorzaken kunnen verschillen tussen merken of zelfs binnen verschillende partijen van hetzelfde merk. De vorm die u koopt in gezondheidsvoeding of kruidenierswinkels kan niet dezelfde zijn als de vorm die in het onderzoek wordt gebruikt.
De langetermijneffecten van de meeste voedingssupplementen, met uitzondering van vitaminen en mineralen, zijn niet bekend. Veel voedingssupplementen worden niet op lange termijn gebruikt.

https://dokterfit.nl/voeding/vitaminen/