2Binsite Artikel Website
Image default
Aanbiedingen

Stedentrip Valencia, dit moet je doen!

Om 6.30 vertrok onze vlucht voor onze stedentrip Valencia. Mijn man en ik hadden vijf dagen om deze historische, groene stad aan de Spaanse kust te verkennen. Vroeg opstaan is niet helemaal mijn ding, maar met een midweek Valencia in het vooruitzicht en diezelfde dag nog ontbijten in de zon vind ik dat helemaal niet erg! Waarom we voor een weekendje weg Valencia gekozen hebben? Er staan zoveel leuke Spaanse steden op onze wensenlijst dat we de prijs van de vliegtickets en vliegtijden laten bepalen en de vliegtickets voor een midweek Valencia waren op dat moment voor ons het interessantst. Op het vliegveld aangekomen namen we de metro. Aangezien er onder het oude gedeelte van de stad geen metrogangen liggen moesten we vanaf het dichtstbijzijnde metrostation nog 10-15 minuten lopen naar ons hotel in de buurt van de kathedraal en zo konden we alvast een glimp opvangen van alle prachtige gebouwen die Valencia rijk is. In het hotel mochten we onze bagage achterlaten en te voet gingen we op zoek naar een terrasje om op z’n Spaans te ontbijten: met koffie en zoetigheid. Een stedentrip naar Valencia blijkt de perfecte manier te zijn om even helemaal tot rust te komen en ons los te maken van onze drukke levens in Nederland. Het voordeel van een midweek Valencia ten opzichte van een weekend Valencia is dat je een nacht extra hebt en dat is heerlijk!

Stedentrip Valencia; wat is er te doen?

Er is een aantal dingen dat we willen zien, la Ciudad de las Artes y las Ciencias (de stad van de Kunst en de Wetenschap), het oude gedeelte van de stad en de overblijfselen van de stadsmuur en Jardín del Turia (het Turia park), maar we hebben niets gepland, want we willen onze midweek in Valencia op een ontspannen manier doorbrengen en kijken wat de dag ons brengt. Ons hotel bevindt zich dichtbij zowel het oude gedeelte van de stad als bij een aantal ingangen van het (langgerekte) Turia park, dus we kunnen de omgeving gemakkelijk te voet verkennen.

 

La Ciudad de las Artes y las Ciencias

Voordat je een accommodatie boekt is het aan te raden om te bepalen wat het doel is van je stedentrip naar Valencia: wil je vaak naar het strand, wil je verdwalen in de smalle steegjes in het centrum van de stad of vind je het leuk om het uitgaansleven van Valencia te ontdekken in de hippe wijk Ruzafa? Om je een idee te geven: van het oude gedeelte van de stad naar Ruzafa is 20-25 minuten lopen. Als je een midweek naar Valencia gaat ben je er dus niet in het weekend. Ook dat kan bepalend zijn voor je keuze.

In Barrio del Carmen, zoals de oude wijk heet, staan vele prachtige gebouwen. De kathedraal van Valencia hebben wij als eerst bezocht. De kathedraal is gebouwd in een bijzondere mix van stijlen: de Puerto de los Apostolès is gotisch, de Puerto de Palau is romaans en de Puerto de Hierros is barok. In de kathedraal zijn veel kunstwerken te vinden, waaronder schilderijen van Francisco Goya en, het bekendste object, de Heilige Graal. Dit zou de stenen kelk zijn waaruit Jezus tijdens het Laatste Avondmaal heeft gedronken. Heb je na het zien van die bijzondere drinkbeker dorst gekregen? Wat echt niet mag ontbreken tijdens je stedentrip naar Valencia is horchata! Volgens de reisgids die wij bij ons hadden is dé horchatería van Valencia “Horchatería Santa Catalina”. Horchata is een typisch Valenciaans drankje gemaakt van aardamandelen (chufas), water en suiker. Ik vind het heerlijk, maar het drankje heeft een uitgesproken smaak dus het is niet voor iedereen. In Barrio del Carmen vind je ook La Lonja de la Seda (hier werd vroeger zijde verhandeld), el Mercado Central (een overdekte markt in een prachtig gebouw waar onder andere verse groenten, fruit, vlees en vis verkocht wordt), La Plaza Redonda (een rond pleintje met een fontein in het midden), Las Torres de Serranos en Las Torres de Quart (overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuur). Allemaal de moeite van het bezoeken waard. Vooral de markt mag je niet overslaan, er is zoveel te zien!

Waar ga ik naartoe voor eten en drinken?

Vanaf ongeveer 20.00 kun je in Valencia aan tafel. Zorg dus voor een uitgebreide lunch als je normaalgesproken vroeger eet (zoals de meeste Nederlanders)! In Valencia zijn veel restaurants te vinden waar je lekker en betaalbaar kunt eten. In Barrio del Carmen vind je ons favoriete restaurant Tinto Fino Ultramarino; een klein restaurantje dat verstopt lijkt te zijn. Het eten is heerlijk, de wijn is goed en de mensen die het restaurant runnen zijn onwijs vriendelijk en behulpzaam. Ook in Ruzafa zijn vele leuke plekken te vinden om te eten, maar deze wijk is naar mijn mening vooral geschikt voor een drankje na het eten. Er zijn vele leuke terrasjes te vinden en Café Berlín is een leuke bar voor een cocktail. Tijdens een midweek Valencia is het niet lastig om ’s avonds een tafel te krijgen is onze ervaring, maar in het weekend kan het nogal druk zijn omdat de Spanjaarden ook graag buiten de deur eten. Om teleurstelling te voorkomen kan reserveren (indien mogelijk) handig zijn.

Wat maakt deze stad bijzonder?

Als je een midweek naar Valencia gaat, gebruik dan één dag om de stad per  fiets te verkennen. Fiets door het Turia park naar het strand (geen zin/tijd om op de fiets te gaan? Neem de metro!). In het park fiets je onder de bomen en zeker in de zomer kan dit voor de nodige verkoeling zorgen! Vraag aan degene van wie je de fiets huurt wel even naar de fietsregels, want die zijn anders dan in Nederland. Zonde om op vakantie geld uit te moeten geven aan een boete terwijl je dat geld ook voor leuke dingen kunt gebruiken. Als je het park uit fietst kom je bij La Ciudad de las Artes y las Ciencias dat bestaat uit verschillende futuristische gebouwen die ontworpen zijn door de wereldberoemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Je kunt hier onder andere het operagebouw bezoeken, naar de bioscoop, door de stadstuinen wandelen en in de zomermaanden verandert L’Umbracle in een openluchtdiscotheek. De stad Valencia heeft drie stranden. Als je op de fiets naar het strand gaat kom je eerst het strand van Las Arenas tegen, het strand dat het mooiste strand van Valencia wordt genoemd. Als je verder doorfietst kom je bij La Malvarrosa en tot slot kom je bij het (meestal) rustigere La Patacona terecht waar het populaire restaurant “La Más Bonita” zit. De stranden van Valencia zijn breed, schoon en dankzij alle horecagelegenheden aan de boulevard hoef je niets tekort te komen. Als overdag op het strand liggen niet je ding is, ga er dan ‘s avonds een keer naartoe net voordat de zon ondergaat. Ook na zonsondergang is zijn er in de zomer mensen op het strand, want het is er koeler dan in de stad. Locals nemen zelf eten en drinken mee en springen zo nu en dan in zee om af te koelen.

Ook voor het strand geldt, in ieder geval in het voor- en najaar, dat het in de weekenden drukker is dan doordeweeks. Vind je het fijn om de ruimte te hebben? Kies dan voor een midweek Valencia. Bekijk hier ook alle andere leuke steden in spanje op vliegveld barcelona.

Gerelateerde artikelen

Makelaar Almere genaamd Van der Avoort en Vesta!

Personal training

Werkkleding voor de winter nodig? Bestel een sweater.

Zo heb je zo lang mogelijk plezier van je airco

Het is weekend, tijd voor een drankspel!

Vrouwen zijn duurzamer dan mannen