2Binsite Artikel Website
Image default
Zakelijk

Tips voor industrieel design

Zorgvuldig stappen doorlopen

Bij industrieel design en productontwikkeling van kunststof producten draait het allemaal om het nauwkeurig doorlopen van de verschillende stappen. De beste manier om tot een geslaagd product te komen, is door eerst een uitgebreide analyse van de mogelijkheden, wensen en beperkingen te maken. Op basis daarvan kan een eerste ontwerp worden geschetst en ontworpen. Het prototype wordt vervolgens getest, waarna groen licht kan worden gegeven. Mocht er iets nog niet helemaal naar wens zijn? Dan is het terug naar de tekentafel.

Zo ziet productanalyse eruit

De goede voorbereiding is het halve werk. De haalbaarheid van een idee moet getoetst worden. Aan welke precieze eisen moet een kunststof product voldoen? Er wordt gekeken naar vorm, maar ook naar de ideale materiaalsamenstelling. Daarna wordt de gewenste productiemethode (in verband met productieoplage) bepaald. Moet het product waterdicht, lichtgewicht of (gedeeltelijk) transparant zijn? Al deze aanvullende eisen worden natuurlijk meegenomen.

Het ontwerp zelf

Vervolgens is het tijd voor het ontwerp zelf. Er zullen verschillende voorstellen voor een concept gepresenteerd worden. Indien mogelijk zullen bepaalde functies geïntegreerd worden die je helpen te besparen op de kosten. Sommige producten zijn ook specifiek ontworpen om mooi te zijn. In zo’n geval zal hier bij conceptschetsen extra aandacht aan worden besteed.

Het engineeren

Na het ontwerpen volgt het engineeren. Hier wordt gekeken naar materiaalkeuze en afwerking. Ook worden er berekeningen gemaakt om de belastbaarheid van het product in kaart te brengen. Ook de kosten per afzonderlijk product en de levensduur worden in kaart gebracht.

Tijd voor een prototype

Dan is het eindelijk zover: er kan een prototype worden gemaakt. Het kunststofproduct wordt gevalideerd en in prototype uitgevoerd. Is alles naar wens? Dan zal de gewenste productie in één keer aangeleverd kunnen worden. De definitieve spuitgietmal ligt voor je klaar.

Gerelateerde artikelen

Steeds meer bedrijven bewust van vloggen

Het nut van een verzuimcoach binnen uw organisatie

Verbeteren van de voorraadoptimalisatie

Wat heeft een goede website?

Bedrijfsfeest organiseren

Waarom uw bedrijfsprocessen digitaliseren?