• Wat is hormonale acne?

  Hormonale acne is, zoals de naam al doet vermoeden, acne die het gevolg van je hormoonspiegel is. Acne en hormonen gaan vrijwel altijd samen. Denk maar eens aan je puberteit; de hormonen gierden door je lichaam en dikke kans dat je flink last hebt gehad van de zogenoemde jeugdpuistjes. Ook acne komt bij pubers vaak voor en wordt rond hun 20e levensjaar weer minder. Maar niet alleen tijdens de puberteit komen de puistjes tot leven. Ook bij andere hormonale schommelingen zoals tijdens zwangerschappen, de overgang of door het gebruik van de anticonceptiepil kan het voorkomen dat je ontzettend last krijgt van puistjes of acne.

  Door de hoeveelheid hormonen, stofjes die je lichaam zelf aanmaakt, wordt de aanmaak van lichaamseigen stoffen als olie en talg geregeld. Een grote hoeveelheid hormonen, zoals tijdens de puberteit of zwangerschap, zorgt dus automatisch voor een grotere hoeveelheid talg en olie. Deze stoffen moeten ook weer het lichaam uit, wat via de poriën van de huis gebeurd. Wanneer deze verstopt raken of de grote hoeveelheid niet aankunnen, kunnen er puistjes ontstaan als deze ontstoken raken. Maar wat kun je tegen hormonale acne doen?

  Om je hormoonspiegel in balans te houden kun je een aantal dingen doen. Slaap voldoende, zodat je hormoonsysteem zichzelf kan reguleren en beter kan functioneren. Ook verminder je de hoeveelheid stress, wat ook voor een verhoogde talgproductie kan zorgen. Daarnaast is het belangrijk om goed en gezond te eten en te drinken. Veel vet eten zorgt voor een vettere huid, waardoor de poriën sneller verstopt kunnen raken. Kies vooral voor groene groenten, want deze hebben een goed effect op de afbraak van overtollige hormonen in je lever. Hiermee breng je je hormoonspiegel weer terug in balans. Ook is het belangrijk om veel water te drinken en cafeïne houdende drankjes te vermijden. Water helpt je lichaam om afvalstoffen sneller te verwijderen, zo ook afgebroken hormonen. Cafeïne zorgt voor een disbalans in je hormoonhuishouding. Dit kan weer voor puistjes zorgen. Vermijd deze drankjes dan ook en drink liever water. Voor verdere tips tegen puistjes en acne kan je veel vinden op www.acneshop.nl.

  https://www.2binsite.nl/gezondheid/

  Categories: Gezondheid

  Tags: , , , ,

  Comments are currently closed.