• Voorkom problemen door het spoelen van de automaat

  2binsite

  Een automaat spoelen is een cruciaal onderdeel binnen uw auto. Daarom is het extra belangrijk om deze goed te onderhouden. Veel bestuurders hebben hun automaat echter nog nooit gespoeld, aangezien zij ervan overtuigd zijn dat dit niet nodig is. Uiteindelijk leidt dit tot een automaat die niet goed functioneert of zelfs kapot gaat. Een revisie van de automaat kost gemiddeld 2000 – 7500 euro, dit risico kan voorkomen worden door een simpele spoeling van de automaat. Hoe het spoelen van de automaat dit voorkomt leg ik u uit.

  Nieuwe olie

  De olie binnen de automaat wordt na verloop van tijd oud en tijdens het rijden raakt de olie vervuild. Al dit vuil en slib samen met het ouder worden van de olie, zorgt ervoor dat de viscositeit van de olie verandert, oftewel de olie wordt erg dik. Hierdoor raken de lamellen en de oliekanalen vervuild, dit zorgt uiteindelijk voor ongewenste problemen binnen de automaat. Bij het spoelen van de automaat wordt de oude vervuilde olie vervangen door nieuwe verse olie. Deze olie is veel beter voor de automaat en laat de automaat optimaal presteren. Met deze nieuwe olie kun je weer lang vooruit en voorkom je klachten die de oude vervuilde olie veroorzaken. De automaatbak spoelen is ontzettend belangrijk. 

  Minder slijtage 

  Tijdens het rijden slijt de automaat. Hierdoor gaan er allerlei kleine deeltjes ijzer rondzwerven in de automaatbak. Deze deeltjes ijzer verergeren vervolgens de slijtage, wat weer zorgt voor meer deeltjes ijzer die gaan rondzwerven enzovoort. Deze slijtage binnen de automaat is erg slecht, er kunnen dan sneller klachten ontstaan of ervoor zorgen dat uw automaat het begeeft. Een spoeling zorgt ervoor dat al deze deeltjes ijzer verwijderd worden uit de automaat, waardoor de slijtage afneemt en daarmee de kans op problemen.

  Preventieve spoeling 

  Een spoeling geeft altijd hetzelfde resultaat, ongeacht wanneer u het laat doen. Als er al problemen zijn binnen de automaat kunt u deze vaak verhelpen door middel van een spoeling. Echter, adviseren wij een spoeling te laten doen met een preventief doeleinde. Vaak blijft het belang van spoelen ongemerkt, totdat het te laat is en er ernstige problemen zijn ontstaan. Door regelmatig te spoelen wordt de kans op spoelen drastisch verkleind. Wij adviseren om een spoeling te laten doen na de eerste 60.000 kilometer en daarna elke 60.000 tot 80.000 kilometer. Dit is een uitstekend onderhoudsproces om problemen te voorkomen.

  Klachten

  Wanneer u niet regelmatig uw automaat laat spoelen kunnen er klachten ontstaan. Dit zijn veelvoorkomende klachten die ontstaan door oude vervuilde olie en slijtage: 

  • Slecht schakelen

  • Schommelend toerental

  • Verhoogd brandstofverbruik

  • Disfunctioneren van de Kick-down

  • Weigeren automaatbak

  • Gevoelsmatig vermogensverlies

  Het uiterste gevaar is een revisie van de automaat. Voorkom dit en de bovenstaande klachten door uw automaat regelmatig te laten spoelen.

   

  Categories: Auto’s en Motoren

  Comments are currently closed.