2Binsite Artikel Website
Image default
Management

Professionele schrijver Rachid Guenoun schrijft business plannen op maat

Reeds 15 jaar schrijft Rachid ondernemingsplannen op maat voor startende ondernemers met een verassend concept en gevestigde enterpreneurs die willen doorgroeien.

Werkelijk alle concepten zijn voorbij gekomen: niet alleen de standaard pizzeria, maar ook bijvoorbeeld een elektrisch deelstep concept, import van biologische sulfiet-vrije wijnen, opvang en dagbesteding voor oorlogsveteranen, vegetarische sauzen productie en verkoop en meerdere uitvindingen waarop patent is aangevraagd om enkele voorbeelden te noemen.

Om een business plan te schrijven dien je behoorlijk creatief te zijn, aangezien de startende ondernemer soms met weinig input komt. Een kostentemplate voor betreffende sector is dan niet voldoende, er zal hard onderzoek verricht moeten worden. Zo is een marktonderzoek op macro-niveau niet voldoende, er dient ook op bedrijfsniveau onderzocht te worden wat er verdiend kan worden. Indien het ondernemingsplan bestemd is voor de bank of financier dient het plan onderaan de streep een positieve cashflow te laten zien, de aflossingen en rente op de lening dienen voldaan te kunnen worden.

Is het plan eenmaal geschreven dan is de volgende stap het bemiddelen naar zakelijke financiering. Rachid weet de routes naar financiering. Er zijn veel potjes met geld in Nederland maar deze dien je te kennen. De meesten kennen de bank als voornaamste, maar je hebt ook crowdfunding, Qredits microkrediet, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, investeerders, subsidieregelingen onder andere middels het RVO, kredietunies, kleinere fintech kantoren etc. etc.

Vaak is de bestemming van het plan een makelaar omdat de startende ondernemer graag een pand wil huren of kopen voor zijn toekomstige bedrijfsactiviteiten. Ook dan adviseert Rachid bij de onderhandelingen met de makelaar, er zijn enkele belangrijke bepalingen welke dienen te worden opgenomen in het contract. Dit gaat verder dan enkel de hoogte van de maandelijkse huur. 

FIscaliteit gaat samen met de bedrijfsvoering. Aangezien Rachid van oorsprong een fiscalist is kan hij adviseren over de belastingtechnische opzet. Dit dient tijdig te worden ingericht: een potentieel groeiende zaak zal fiscaal nadeel ondervinden als deze niet is opgericht als BV zijnde. Een fiscaal geruisloze omzetting naar BV is dan noodzakelijk. Immers, een BV geniet geen startersaftrek, zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling maar heeft wel een zeer laag vennootschapsbelastingtarief van 16,5% bij winst tot € 200.000 en daarboven 25% (jaar 2021).

Ook verstrekt Rachid advies en bemiddelt hij bij overige zakelijke financieringen waaronder financial en operational lease, bedrijfshypotheken en de aankoop van een woning om te kunnen verhuren (de beleggingshypotheek).

Kortom, hij begeleidt de startende ondernemer van concept naar financiering met uiteindelijk een succesvolle start.

 

 

https://www.jouwondernemingsplan.com

Gerelateerde artikelen

Te weinig tijd? Kies voor time management training!

Wat kan een Channel Manager voor jouw hotel of B&B betekenen?

Ondernemingsplan inhoud